Шипка

Шипката е еликсир за здраве и щастие

Много често хората не обръщат внимание на природните дарове, които ни заобикалят и не се замислят колко полезни могат да бъдат те за нашия организъм.

Свързани статии

Когато се разхождаме из гората, парковете, та дори и между блоковете, срещаме десетки видове билки, на които не отдаваме голямо значение.

Сред тях неизменно се отличава растението шипка, което има огромно предназначение както в хранително – вкусовата, така и във фармацевтичната индустрия.

Шипката (rosa canina) е от растенията, които може да виреят при различни условия на различни географски ширини, като дори се срещат и на повече от две хиляди метра надморска височина. Нейният цъфтеж започва от месец май до месец юли, а плодовете й узряват в началото на октомври. Точно тези малки червени плодчета притежават огромно количество полезно съдържание за човешкия организъм.

Шипката е позната като поливитаминен продукт. Нейните плодове съдържат всички основни витамини – С, Р, В, Е, К и други. Плодовете могат да бъдат достоен заместител на цитрусите, поради високата си концентрация на Витамин С, останалите витамини и органични киселини.

Консумацията на шипка понижава съдържанието на холестерола в кръвта и забавя отлагането на плаки в кръвоносните съдове. Укрепва кръвоносната система и сърдечния мускул, полезна е при заболявания на сърцето. Също така притежава диуретично, запичащо и кръвоспиращо действие.

Активно помага при камъни и пясък в пикочните пътища, жлъчно-каменна болест, анемия, маточни кръвотечения, подобрява обмяната на веществата. Препоръчително е да се използва шипка след прекарани инфекциозни заболявания като скарлатина, дифтерия, коклюш и пневмония, за да се укрепи и засили организма на болния.

Хубаво е когато вкъщи сами си приготвяте чай, сироп или мармалад. Това ще бъде вашата полезна и силно витаминозна храна, която ще подсили тялото през студените зимни месеци.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button