Какао

Какао – съдържа цяла кошница с важни за човешкия организъм елементи. Антиоксиданти – какаовите зърна съдържат полифеноли (близки до тези във виното), които имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези съединения  се наричат флаваноиди и повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност. Имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма. Теобромин – лек стимулант с леко диуретично действие. Важно е да се знае, че той може да е токсичен за животни като кучета, котки, папагали и коне.

Свързани статии

Кофеин – зърната от какао съдържат малко количество кофеин, много по-малко от кафето или дори чая. Фенилетиламини – те са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от самото човешко тяло допамин и адреналин. Серотонин – какаото и шоколадът могат да повишат нивото на серотонин в мозъка. Основни минерали – какаовите зърна са богати на много основни минерали, включително магнезий, калций, желязо, цинк, мед, калии и манган. Витамини – А, В1, В2, В3, В5, С, Е.

За разлика от кофеина, теоброминът не повишава работоспособността, но спомага за по-бързото въстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение (при космонавти, водолази, летци, спортисти, миньори и др.). Несъмнено това се отнася и за хора, заети с усилен умствен труд. Този ефект на какаото се дължи на само на голямата му калоричност и малките количества кофеин, съдържащи се в него, но преди всичко на стимулиращото въздействие на теобромина върху централната нервна система.

Високо е и съдържанието на танинови вещества – около 5 %; на пектинови вещества, на въглехидрати. В зърната на какаото се съдържа много полезното вещество флаванол, което е в състояние да подобри значително кръвообращението на мозъка. Какаото сваля кръвното налягане. Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, предизвикани от диабета. Какаото помага при хора с депресия или при предменструален синдром.

Поради голямото съдържание на мазнини какаото не се понася добре от жлъчно и чернодробно болни, от страдащи от различни храносмилателни смущения (гастрити, ентероколити и др.). Доказано е, че 15 г какао на прах разредено с 300 мл вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко, то напуска по-бавно стомаха и дразненето е по-слабо. Какаото съдържа висок процент оксалова киселина, поради което е неподходящо за хора, предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците. Понякога причинява алергични смущения: копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи.

Какао – Кулинарно приложение

Основното приложение на какаото е за приготвянето на шоколад. Како се слага в много сладкарски произведения – кремове, торти, кексове, бисквити и т.н. Използва се и за приготвяне на топли и студени напитки.

Какао – Съвети

Какаото на прах се пази в добре затворени съдове от стъкло или порцелан. Не е за препоръчване съхранението му в пластмасови съдове, тъй като етеричното масло лесно се изпарява. Съхранява се при температура 20 градуса.

Какаото лекува високо кръвно

 

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button