Какаото лекува високо кръвно

Доскоро се твърдеше, че чаша чай действа най-добре на повишеното кръвно налягане. Днес обаче е ясно, че това не е вярно, парче шоколад е далеч по-ефективно.
Какаото лекува и всяка храна, богата на какао намалява кръвното така, както чаша зелен или черен чай не биха могли да сторят, доказаха немски учени със своето изследване.

Какаото лекува от инфарктРезултатите на германските учени показват, че какаото лекува намалявайки риска от инфаркт и други сърдечносъдови проблеми с 10-20%. И какаото и чаят съдържат полифеноли-клас химически вещества, за които е известно, че се отразяват благотворно на сърдечносъдовата система. В какаото обаче полифенолите са от различен тип-процианиди, които са по ефективни. Също така учените са установили, че по-честото и постоянно използване на какаото значително подобрява паметта, затова какаото е много полезно за по-възрастните хората, страдащи от проблеми с паметта.

Полифеноли се съдържат и в плодовете и зеленчуците. Какаото лекува и за това е препоръчително хората със сърдечносъдови проблеми да употребяват по-големи количества от тези природни дарове. Какаото е по-богато на полифеноли и е доста по ефективно, но пък от него няма как да се консумира много. Не посягайте към всяко парче шоколад, защото само тъмният би свършил необходимото. Останалите видове съдържат твърде малко какао и твърде много захар или нейни изкуствени заместители.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button