Как да подготвим тревните площи за зимата

Тревни площи – съвременните семейства имат различно разбиране затова, как трябва да изглежда двора на тяхната къща. Преди години в него са се отглеждали плодове, зеленчуци и добитък. Сега се набляга повече на естетиката и свежестта.

Поддържането на  градината изиква редовни и усърдни грижи. Основните от тях са регулярно подстригване на зелените площи, поливане и подхранване на почвата.

градина

Ситуацията се усложнява допълнително и от настъпващата зима. Преди студения сезон трябва да предприемем някои специални мерки. От тях ще зависи правилното съхранение на тези тревни площи.

Тревни площи – Обработка

Първото което трябва да направим, е да почистим тревните площи от падналите листа на дърветата. Почистват се и надигнатите от мравки и къртици бабуни, клонки, едри плевели и други.

Най – важната пред зимна операция която ни предстои, е косенето на тревата. Последното трябва да се осъществи най – късно в началото на месец ноември. Дължината е препоръчително да бъде от четиридесет до петдесет милиметра над нивото на почвата. По този начин при меко време тя ще израсне най – много до стотина милиметра. Ако впоследствие бъде затрупана от сняг, той няма да и навреди.

Редовното събиране на шумата от повърхността на моравата също е абсолютно необходимо. Тъй като слоят от паднали листа пречи на правилното фотосинтезиране на тревата, има голяма вероятност тя да загине. Голямото количество овлажняване може да доведе до появата на мъхове по тези тревни площи, които също трябва да се отстранят.

След последното косене и последвало почистване, трябва да извършим аериране (грапене) на зазимяваната площ. Това ще стане най – добре с ръчните аератори, които разрязват почвата. Те осигуряват достъп на въздух и вода до корените на тревите. Препоръчително е в самите цепнатини да се насипе чист пясък, за улесняване дренирането на чима.

Ако приложите тези методи за подготовка на тревните площи, ще сте в състояние да зазимите качествено вашия двор. През пролетта вашият двор отново ще ви зарадва със свежестта си.

Проверете също
Close
Back to top button