Как да подготвим тревните площи за зимата

kushta-dvorСъвременните семейства имат различно разбиране затова, как трябва да изглежда двора на тяхната къща.

Ако преди години в него са се отглеждали плодове, зеленчуци и добитък, сега се набляга повече на естетиката и свежестта.

За да се поддържа в изряден вид двора на къщата са необходими усърдни грижи, които трябва да полагаме редовно. Основните от тях са регулярно подстригване на зелените площи, поливане и подхранване на почвата.

Ситуацията се усложнява допълнително и от настъпващата зима, защото преди студения сезон трябва да предприемем някои специални мерки, от които ще зависи правилното съхранение на тревата.

Първото което трябва да направим, е да почистим тревната площ от падналите листа на дърветата, надигнати от мравки и къртици бабуни, клонки, едри плевели и други.

Най – важната предзимна операция която ни предстои, е косенето на тревата. Последното трябва да се осъществи най – късно в началото на месец ноември. Дължината е препоръчително да бъде от четиридесет до петдесет милиметра над нивото на почвата. По този начин при меко време тя ще израсне най – много до стотина милиметра и ако впоследствие бъде затрупана от сняг, той няма да й навреди.

Редовното събиране на шумата от повърхността на моравата също е абсолютно необходимо, тъй като слоят от паднали листа пречи на правилното фотосинтезиране на тревата и има голяма вероятност тя да загине. Голямото количество овлажняване може да доведе до появата на мъхове, които също трябва да се отстранят.

След последното косене и последвало почистване, трябва да извършим аериране (грапене) на зазимяваната площ. Това ще стане най – добре с ръчните аератори, които разрязват почвата, при което осигуряват достъп на въздух и вода до корените на тревите. Препоръчително е в самите цепнатини да се насипе чист пясък, за улесняване дренирането на чима.

Ако приложите тези методи за подготовка на тревната площ, ще сте в състояние да зазимите качествено вашия двор и през пролетта вашият двор отново ще ви зарадва със свежестта си.

За дискусии и мнения посетете нашия Форум за цветя и растения.

Tags

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close