Предимства на пасивните къщи

Представете си, че живеете в модерна къща, без студени течения, без разлика в температурите между отделните помещения и най-хубавото – без сметки за отопление и охлаждане. Може би ви звучи прекалено хубаво, за да е истина, но за хората живеещи в пасивни къщи това е самата реалност.

Пасивните къщи са изключително енергийно ефективни сгради, при които комфортната климатична среда се поддържа без активни отоплителни или охлаждащи системи.

Пасивните домове се отопляват предимно от слънчевата топлина, но за разлика от къщите със соларни панели, при които слънчевата енергия се трансформира в електричество, пасивните къщи улавят слънчевата енергия под формата на топлина благодарение на дизайна и цялостната си структура.

Ако все още не сме ви убедили в достойнствата на пасивните къщи, ето още няколко от техните предимства.

Опазването на околната среда
Разбира се една пасивна къща не би могла да спре замърсяването на околната среда или глобалното затопляне, но колкото повече такива сгради се строят, толкова по-добре.

Свеж въздух
Вентилационните системи при пасивните къщи осигуряват непрекъсната циркулация на въздуха, вкарвайки и филтрирайки свеж въздух отвън и изхвърляйки този отвътре. Така помещенията непрекъснато се проветряват, без да се налага да отваряте прозорците. Това е голямо преимущество, особено за големите градове, в които въздухът е замърсен и прашен.

Тишина и спокойствие
Ефективната изолация на пасивните къщи намалява шума от външните пространства, създавайки една приятна и тиха атмосфера.

Независимост
Въпреки че изграждането на пасивна къща не означава непременно да се откажете от комуналните услуги като електричество, газ и т.н., намаляването на зависимостта ни от изчерпващите се природни ресурси е едно от най-големите предимства на пасивните къщи. Бихте могли да инсталирате соларни панели или вятърни турбини, които изцяло биха покрили ниските енергийни нужди на пасивната къща.

Местоположение
Фактът, че пасивната къща е напълно независима от доставчиците на комунални услуги означава, че бихте могли да я изградите където си пожелаете – в планината, в пустинята или на самотен остров – изборът си е изцяло ваш.

Стойност
Разбира се построяването на пасивна къща е по-скъпо от построяването на обикновена къща, но допълнителните средства за материали, дизайн и строителни работи ще ви се възвърнат многократно от спестените сметки за електричество и поддръжка. Според последните проучвания една пасивна къща излиза с 10% по-скъпа в сравнение с обикновена такава, а инвестицията определено си струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button