Индийско орехче

Лечебни сили
От незапомнени времена от индийското орехче се приготвят сиропи за кашлица.
Маслото от орехчето може да се приложи външно срещу ревматични болки, както и като спешно средство срещу зъбобол. Слагат се 1-2 капки масло върху клечка с памук и се нанася върху венците около болящия зъб, докато се отиде на зъболекар.
При храносмилателни разстройства, етеричното масло от индийско орехче се смесва на капки с мед. Действа добре и при лош дъх в устата.
При повдигане , гастроентерит, хронична диария или стомашно разстройство, може да се използват 3 до 5 капки от маслото, примесени с мед или захар.
Индийското орехче може да окаже изключително благоприятно влияние върху нервната система на човек, заради съдържащия се в него миристицин. Той стимулира производството на серотонин – хормонът на щастието и спокойствието. Подходяща рецепта е ако прибавите малко индийско орехче в чая си.
Има тонизиращо действие и подобно на това на анасона при проблеми със стомаха. Индийското орехче повишава апетита.

Предупреждение
Ако се употребява в малки дози индийското орехче няма никакви отрицателни влияния върху организма на човека.Високата доза от него е над 10 грама. При предозиране индийското орехче предизвиква видения и приятно усещане , които наподобяват ефекта от употребата на марихуана.
Същевременно до 36 часа след поглъщане е възможно да се появят неприятни странични ефекти като халюцинации, повдигане, обезводняване и обща телесна болка. Редовната и прекомерна употреба на индийско орехче може да нанесе вреди начерния дроб. При интравенозно инжектиране индийското орехче действа като силна отрова. В миналото индийското орехче е било използвано за предизвикване на аборт. Големи дози, погълнати наведнъж са изключително опасни – водят до конвулсии и сърцебиене, а понякога и до фатален край.

Кулинарно приложение
Индийското орехче има сладникав вкус.
Използва се в сладкарството, настъргано на ситно с ренде. От едно орехче се получават около 2-3 с.л. индийско орехче на прах.
С него се приготвят тестени изделия, кремове и различни сосове, ястия и супи от месо, зеле, спанак.

Тайни съвети
Чрез разтваряне на 10 капки масло от индийско орехче в 10 милилитра бадемово масло може да се приготви масажно масло. То се използва при мускулни болки, с ревматизъм или пренапрежение.
Може да се комбинира с етерични масла от мащерка или розмарин.
Със смес от 5 капки масло от индийско орехче и не повече от 5 капки масло от градински чай, с 25 милилитра бадемово масло , ежедневно се масажира корема на бременните, в последните три седмици преди раждането.

Tags

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close