Индийско орехче

Индийско орехче – От незапомнени времена от индийското орехче се приготвят сиропи за кашлица. Маслото от орехчето може да се приложи външно срещу ревматични болки, както и като спешно средство срещу зъбобол. Слагат се 1-2 капки масло върху клечка с памук и се нанася върху венците около болящия зъб, докато се отиде на зъболекар. При храносмилателни разстройства, етеричното масло от  се смесва на капки с мед. Действа добре и при лош дъх в устата.

Свързани статии

При повдигане, гастроентерит, хронична диария или стомашно разстройство, може да се използват 3 до 5 капки от маслото, примесени с мед или захар. Индийското орехче може да окаже изключително благоприятно влияние върху нервната система на човек, заради съдържащия се в него миристицин. Той стимулира производството на серотонин – хормонът на щастието и спокойствието. Подходяща рецепта е ако прибавите малко индийско орехче в чая си. Има тонизиращо действие и подобно на това на анасона при проблеми със стомаха. Индийското орехче повишава апетита.

Ако се употребява в малки дози индийското орехче няма никакви отрицателни влияния върху организма на човека. Високата доза от него е над 10 грама. При предозиране индийското орехче предизвиква видения и приятно усещане , които наподобяват ефекта от употребата на марихуана. Същевременно до 36 часа след поглъщане е възможно да се появят неприятни странични ефекти като халюцинации, повдигане, обезводняване и обща телесна болка.

Редовната и прекомерна употреба на индийско орехче може да нанесе вреди на черния дроб. При интравенозно инжектиране индийското орехче действа като силна отрова. В миналото индийското орехче е било използвано за предизвикване на аборт. Големи дози, погълнати наведнъж са изключително опасни – водят до конвулсии и сърцебиене, а понякога и до фатален край.

Индийско орехче – Кулинарно приложение

Индийското орехче има сладникав вкус. Използва се в сладкарството, настъргано на ситно с ренде. От едно орехче се получават около 2-3 с.л. индийско орехче на прах. С него се приготвят тестени изделия, кремове и различни сосове, ястия и супи от месо, зеле, спанак.

Индийско орехче – Съвети

Чрез разтваряне на 10 капки масло от индийско орехче в 10 милилитра бадемово масло може да се приготви масажно масло. То се използва при мускулни болки, с ревматизъм или пренапрежение. Може да се комбинира с етерични масла от мащерка или розмарин.
Със смес от 5 капки масло от индийско орехче и не повече от 5 капки масло от градински чай, с 25 милилитра бадемово масло , ежедневно се масажира корема на бременните, в последните три седмици преди раждането.

Проверете също
Close
Back to top button