Боровинки вместо антибиотици

Защитете се от бактериите със сок от червените плодчета. Съставките на сока от червени боровинки са способни да защитят организма на човек от бактериални инфекции. В бъдеще този сок може дори да замени антибиотиците.

Микробите мутират постоянно и стават все по-резистентни към антибиотиците. Супер бактериите обаче не успяват да си изработят защита към натуралните лекарства-чесъна и боровинките.

Ако за чесъна се знае отдавна, че е почти панацея, то боровинките се изследват обстойно от учените едва сега, нищо че лечебните им свойства са известни от древността на знахарите.
Учените установили, че боровинковият сок помага в лечението на бактериални инфекции и най-вече при такива, свързани с отделителната система.

Съдържащото се в сока на червената боровинка вещество танин въздейства на структурните елементи на мембраната на болестотворните микроорганизми. Под негово влияние многобройните камшичета на клетките се скъсяват и губят своята подвижност. Това от своя страна затруднява прикрепянето на бактерията към епителните клетки на пикочния мехур и на пикочните пътища. Освен това танинът има влияние върху самата структура на мембраната и формата на бактерията, превръщайки я от пръчковидна в сферична, като така също пречи на закрепянето.

Танинът възпрепятства клетката и да произвежда индол. Това е вещество, което участва в комуникацията между бактериалните клетки. Всичките тези метаморфози понижават жизнеспособността на бактериите и проникването им в тъканта на организма.
Получените данни показват, че сокът от червените боровинки може успешно да се използва като адаптивно средство за борба с бактериалните инфекции.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button