Боровинки вместо антибиотици

Боровинки вместо антибиотици

Защитете се от бактериите със сок от червените плодчета. Съставките на сока от червени боровинки са способни да защитят организма на човек от бактериални инфекции. В бъдеще този сок може дори да замени антибиотиците.

Микробите мутират постоянно и стават все по-резистентни към антибиотиците. Супер бактериите обаче не успяват да си изработят защита към натуралните лекарства-чесъна и боровинките.

Ако за чесъна се знае отдавна, че е почти панацея, то боровинките се изследват обстойно от учените едва сега, нищо че лечебните им свойства са известни от древността на знахарите.
Учените установили, че боровинковият сок помага в лечението на бактериални инфекции и най-вече при такива, свързани с отделителната система.

Съдържащото се в сока на червената боровинка вещество танин въздейства на структурните елементи на мембраната на болестотворните микроорганизми. Под негово влияние многобройните камшичета на клетките се скъсяват и губят своята подвижност. Това от своя страна затруднява прикрепянето на бактерията към епителните клетки на пикочния мехур и на пикочните пътища. Освен това танинът има влияние върху самата структура на мембраната и формата на бактерията, превръщайки я от пръчковидна в сферична, като така също пречи на закрепянето.

Танинът възпрепятства клетката и да произвежда индол. Това е вещество, което участва в комуникацията между бактериалните клетки. Всичките тези метаморфози понижават жизнеспособността на бактериите и проникването им в тъканта на организма.
Получените данни показват, че сокът от червените боровинки може успешно да се използва като адаптивно средство за борба с бактериалните инфекции.

Още новини