Брюкселско зеле

Брюкселско зеле – едно от най – ценните му качества е високото съдържание на витамин C, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхраняването му. То е с ниско съдържание на мазнини, калории, натрий и е без холестерол.

Свързани статии

Съдържа витамини B2, PP и каротин. Поради наличността на витамин PP, брюкселското зеле е ценна храна при зарастване на рани, на костни счупвания, за укрепване на стените на кръвоносните съдове и при пролетна умора.

Брюкселско зеле е добър източник на растителни влакна и фолиева киселина. Поради съдържанието на значително количество желязо е подходяща храна при малокръвие. То е подходяща храна при кръвоизливи, дължащи се на намалена съсирваемост на кръвта, при образуване на язвички по лигавицата на устата, за усилване на диорезата при отоци, затлъстяване, повишено кръвно налягане и др.

Благодарение на разнообразния витаминен състав и на съдържанието на целулоза и пектин, то предпазва от атерослероза и помага при лекуването й поради способността му да прочиства натрупания в организма холестерол и да нормализира обмяната му.

Доказано е, че брюкселското зеле е много полезно срещу някои видове ракови заболявания, тъй като обезоръжава причиняващите рак химикали и едновременно с това подсилва ензимите, предпазващи организма ни от отравяне. Засилва апетита, като стимулира стомашната секреция, жлъчкообразуването и жлъчкоотделянето.

Брюкселско зеле – Кулинарно приложение

От брюкселското зеле се приготвят супи, яхнии, гарнитури, предястия, сосове, салати. Може да се приготви варено, вмикровълнова фурна или на пара. Сварените зелки могат да се поръсят с лимонов сок и индийско орехче или да се сотират в зехтин с няколко скилидки чесън както и с горчица и копър.

С помощта на остро ножче може да се направи разрез във формата на „X“ в основата, за да се свари сърцевината на зелките. През есента може да комбинирате брюкселското зеле с печени кестени. При варене зелките увеличават обема си.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button