Босилек

Лечебни сили
Босилекът е отличен източник на витамин А, витамин К,желязо и калций. Съдържа още и диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий.
Редица изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми.
Активни съставки, наречени флавоноиди, съдържащи се в босилека, осигуряват защита на клетъчно ниво. Те защитават клетъчните структури, както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода. Приемът на босилек осигурява и защита срещу нежелано бактериално развитие.
Съставките в босилека имат противовъзпалителен ефект.
Хранителните вещества, съдържащи се в босилека, са от съществено значение при лечение на сърдечно-съдови заболявания.
Бета-каротинът, съдържащ се в босилека е мощен антиоксидант и не само предпазва епителните клетки (клетките, които образуват лигавицата на многобройни структури в организма, включително и на кръвоносните съдове) от щетите на свободните радикали, но помага и за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.

Кулинарно приложение
Босилекът е силно благоуханно растение, чиито листа се използват като подправка за най-различни видове храни.
Използва се за приготвянето на бульони и маринати. Най-добре си подхожда с говеждо месо и дивеч, с ястия от картофи и зеле.
От него се приготвя прочутия балсамов оцет (в комбинация с естрагон и копър).
Пресният босилек се използва в салати и ястия от риба и яйца.
Италианската кухня е немислима без него. С босилек се приготвят прочутите песто, салата от домати със сирене моцарела, както и разнообразни видове паста.
Отлично подхожда на всякакви доматени сосове.

Тайни съвети
Тъй като маслата, съдържащи се в босилека са силно летливи, най-добре е подправката да се слага към края на готвенето, като така се запазват оптималните му вкусови качества.

Tags

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close