Босилек

Босилек

Лечебни сили
Босилекът е отличен източник на витамин А, витамин К,желязо и калций. Съдържа още и диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий.
Редица изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми.
Активни съставки, наречени флавоноиди, съдържащи се в босилека, осигуряват защита на клетъчно ниво. Те защитават клетъчните структури, както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода. Приемът на босилек осигурява и защита срещу нежелано бактериално развитие.
Съставките в босилека имат противовъзпалителен ефект.
Хранителните вещества, съдържащи се в босилека, са от съществено значение при лечение на сърдечно-съдови заболявания.
Бета-каротинът, съдържащ се в босилека е мощен антиоксидант и не само предпазва епителните клетки (клетките, които образуват лигавицата на многобройни структури в организма, включително и на кръвоносните съдове) от щетите на свободните радикали, но помага и за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.

Кулинарно приложение
Босилекът е силно благоуханно растение, чиито листа се използват като подправка за най-различни видове храни.
Използва се за приготвянето на бульони и маринати. Най-добре си подхожда с говеждо месо и дивеч, с ястия от картофи и зеле.
От него се приготвя прочутия балсамов оцет (в комбинация с естрагон и копър).
Пресният босилек се използва в салати и ястия от риба и яйца.
Италианската кухня е немислима без него. С босилек се приготвят прочутите песто, салата от домати със сирене моцарела, както и разнообразни видове паста.
Отлично подхожда на всякакви доматени сосове.

Тайни съвети
Тъй като маслата, съдържащи се в босилека са силно летливи, най-добре е подправката да се слага към края на готвенето, като така се запазват оптималните му вкусови качества.

Още новини