Копър

Копър, монотър, старкос - Anethum graveolens L

Копър е едногодишно голо тревисто растение набраздено с тесни белезникави и зелени ивички, кухо, високо до 1,20 м стъбло и с вретеновиден корен. Листата са последователни, сложно пересто нарязани, с широко ципести влагалища. Цветовете са дребни, жълти, събрани в сложни сенници с до 50 лъча, без обвивки в основата. Плодчетата откъм тръбната страна сплеснати, с 5 надлъжни ребра. Цъфти през юли-август.

Свързани статии

Копър – Разпространение

В диво състояние само по крайбрежните скали южно от Несебър и край Дунав. Култивира се навсякъде у нас.

Копър – Използваема част

Плодовете брани след узряването на главния сенник – септември. Жъне се цялото растение и се суши на снопове, през което време узряват плодовете и в останалите сенници. При нужда плодовете се доизсушават на сянка или в сушилня при t° 45°С.
Изсушените плодове на копъра са сиво кафяви, с характерна миризма и сладникаво парлив вкус. Допустима влажност 12%. Опаковат се в торби. Запазват се в сухи, сенчести и проветриви помещения.

Химичен състав. Всички части на растението съдържат етерично масло (състои се от дилапиол, феландрен и др.). Освен това плодовете съдържат още мазнини, белтъчини, смола, захари и др. В надземната част са открити витамин С, провитамин А и флавоноидите кверцетин, изорамнетин, кемпферол.

Лечебно действие и приложение. Билката понижава кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове и подтиска перисталтиката па червата, действа пикочогонно и увеличава млечната и жлъчната секреция, Прилага се за лечение на повишено кръвно налягане (от I и II степен ), при разстройство на храносмилателната система, за засилване на млекоотделянето у кърмачките, против газове и спазми в червата, хълцане и повръщане. Препоръчва се също за лечение на хемороиди, разширени вени и др.

В българската народна медицина плодовете на копъра се употребяват още при болки в стомаха, безсъние, болести на жлъчката и др. Използва се и в хранителната промишленост.

Начин на употреба. 1 кафена лъжичка леко счукани плодове се заливат е 300 мл вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button