Ангелика

Ангелика. Лечебна пищялка, Angelica archangelica, Градинската ангелика-популярна още като лечебна пищялка, е двугодишно (рядко многогодишно) тревисто растение от семейство Сенникови. Archangelica идва от гръцката дума „arkhangelos“ (арх-ангел), което се дължи на мита, че архангел Михаил разказал за използването ѝ като лекарство

Ангеликата е тревисто растение с късо месесто коренище. Стъблото е право, цилиндрично, в горната част разклонено и достига 1,5 m височина, в по-голямата част с виолетова багра. Листата са двойно или тройно пересто разделени, с големи, силно издути влагалища. Съцветието е сложен сенник с 20 – 40 главни лъча.

Цветовете на лечебната пищялка са жълтозеленикави, а на горската – бели, понякога бледорозови или кремави. Има 5 елиптични, завити навътре, зеленикавожълти или зеленикавобели венчелистчета. Плодът е яйцевиден, странично сплеснат, гол, със силна характерна миризма (както и коренището), разпадащ се на две крилати половинки. Цъфти в периода юли – август. Притежава антиспазматични свойства, стимулира обмяната на веществата и работата на храносмилателната система. Използват се корените, семената и листата. Събира се през март, април, септември и октомври

Angelica

Какви болести лекува Ангелика

Стомашни болки – всеки ден се пият по две чаши отвара от ангелика.
За подсилване на апетита и стимулиране на жлъчния секрет – всеки ден се приема по една лъжица смлени на прах корени от ангелика.
Анемия и възстановяване след болест – пият се по десет капки тинктура три пъти дневно.
Бронхиална астма – по две капки тинктура се пият три пъти на ден в продължение на две седмици.
Хроничен хепатит- 15 капки тинктура се приемат три пъти дневно.
Вагинит – правят се вагинални промивки с вода, в която са разтворени 10-15 капки тинктура.
Ревматизъм – болното място се масажира с няколко капки тинктура.

Как се употребява Ангелика

– Отвара от корени – една лъжица нарязани ситно корени от ангелика се залива с чаша вода. Сместа ври 25 мин, след което съдът се оставя покрит за 25 мин. Много помага при лечение на бронхит.
– Запарка от корени – корените на рас¬тението киснат в 500 мл вода около 12 часа. Прецежда се и се пие. Незаменим лек при стомашни болки и колики.
– вино от Ангелика – две лъжици корени от изсушена ангелика се смесват с 250 мл бяло вино и престояват около две седмици. Прецежда се и се пие при сто¬машни неразположения.
-Тинктура – корени от ангелика се на¬кисват в 200 мл спирт и се оставят 14 дни. филтрира се и се пият по 15-20 капки дневно.
– Бани с Ангелика – една шепа изсушени листа от ангелика се варят в 1 л вода около 15 мин. Получената течност се добавя във ваната. Препоръчва се при ревматични болки и страдания.

Внимание: Не се препоръчва употребата на Ангелика при бременни и диеабетици

Проверете също
Close
Back to top button