Единично растение

Единично растение
Единично растение

Единично растение: Отделно, Цъфтящо или листнодекоративно растение, което се поставя отделно.
Повечето растения трябва да се групират, за да привричат погледа. Но единичните растения е най добре да бъдат поставени отделно на видно място. От значение е както изборът на растение, така и разположениетому.

Съдът, в който е засадено, осветлението и фонът, на който ще бъде поставено. Голямото растение ще заеме пространство от няколко квадратни метра. За съжаление цената на големите стайни растения е доста висока. За това си купете младо растение, редовно го пресаждайте и щом стигне желаната височина, поставете го на постоянното му място. Може да добавите увивно или висящо растение на поставка.

Единичното растение често се използва , за да създаде интересен акцент в стаята. В по-големите стаи то може да се сложи на централно място.

Архитектурни растения
Архитектурни растения

Архитектурни растения
Наричат се още декоративни, акцентиращи, внушителни. Те са големи, забележими и привлекателни. Обикновено се поставят на централно място, въпреки че могат да се използват и за заемане на част от свободно пространство или като растителна праграда. Най често за тази цел се използват палмите, палмовидни и дървовидните растения, а специалистите по вътрешно озеленяване избират най често следните растения:
Араукария хетерофила, Гревилея робуста, Дифенбахия, Драцена, Палми, Фатция японика, Фикус бенджамина, Фикус еластика декора, Фикус лирата, Филодендрон бипинатифидум, Циперус, Шефлера актинофила, Юка


Катерливи растения
Катерливи растения

Катерливи растения
Използват се като единични растения, а бързорастящите видове ще ви осигурят големи и богато облистени екземпляри на ниска цена. Можете да се спрете на листнодекоративни – филодендрони, лози, и т.н, или на цъфтящи катерливи растения – тунбергия, хоя и др.

Подходящи са :
Монстера, Пасифлора, Роицисус, Сциндапсус, Стефанотис, Филодендрон пандуриформе, Филодендрон хастатум, Цисус


Висящи растения
Висящи растения

Висящи растения
Някой от тях са достатъчно ефектни, за да бъдат изложени самостоятелно във висящи кошници или на поставки, а не като част от саксиина група.
Зигокактус, Колумнея, Нефролепис, Хлорофитум


Пъстролистни растения
Пъстролистни растения

Пъстролистни растения
Голям брой популярни стайни растения имат красиво обагрени листа. Най-ефектните сортове често се използват като единични растения.
Бегония рекс, Каладиум, Кодеум, Кордилине терминалис, Нидулариум, Роео


Цъфтящи растения с кратък ефект
Цъфтящи растения с кратък ефект

Цъфтящи растения с кратък ефект
Повечето от тях са с толкова различни багри, затова най-добре е да не се съчетават.
Бегония туберхибрида, Глоксиния, Луковици, Пеларгониум, Поанзеция, Рододендрон симсии, Хидрангея, Циклама

Back to top button