Зелена мода – създайте собствена градина и се хранете здравословно

Храната е онова, без което не можем. Заедно с въздуха и водата, тя е „двигателят на живота”. Консумацията на висококачествени продукти в днешни дни е истинско предизвикателство, но не и мисия невъзможна, ако вие сте производителя. Защо е толкова популярна т.нар. зелена мода? Какви са предимствата да отглеждате собствени плодове и зеленчуци? И как да се радвате на целогодишна домашна реколта? Отговорите сме събрали в следващите редове.

Защо да отглеждате собствени плодове и зеленчуци?

Консумацията на висококачествена храна е не просто тренд, а лична отговорност, особено в динамични времена, като днешните. Масовото третирани на плодовете и зеленчуците с пестициди, освен, че оказва изключително негативно влияние върху почвата, биоразнообразието, околната среда, но и върху здравето на човека. Градинарството в задния двор има множество предимства, ето и най-основните:

Спестявате пари и време: Отглеждането на собствена храна е отличен начин за оптимизация на разходи и време, защото всичко се намира на крачки разстояние от вас и винаги може да изберете точно това, от което се нуждаете.

Пълен контрол върху пестициди и химикали: Вие решавате с какво да третирате плодовете и зеленчуците и какво да сложите на масата си. Домашно отгледаните растения имат повече хранителни вещества от тези, закупени от магазина.

Здравословното хранене е по-лесно: Да произвеждате питателни плодове и зеленчуци и домашни консерви, подпомага да поддържате здравословен начин на живот, като отглеждате това само и единствено това, което искате.

Градински тунел
Градински тунел, снимка: gardenway.bg

Как да създадете целогодишна домашна реколта?

Отглеждането на био плодове и зеленчуци целогодишно не е ракетна наука. Всеки може да се наслади на богата домашна реколта с оранжерия https://gardenway.bg/oranzerii, дори и през зимата. В студения сезон може да произвеждате домати, краставици, зелена салата, чушки, картофи, моркови, магданоз, репички, чесън, лук, спанак, всички любими култури.

Всяко едно растение се характеризира с определена специфика и има нужда от защита от външните метереологични условия, която може да бъде обезпечена с парник или оранжерия, които създават подходящия микроклимат с цел по-ранно засаждане и получаване на качествена продукция в по-ранни срокове. Магданозът например, се отглежда в полиетиленова оранжерия и се засажда през есента, като е готов през зимата. Морковите се сеят през декември и януари, като изискват  поддържане на  постоянна влага, а чесънът се засажда в началото на студения период, като трябва задължително да бъде покрит при ниски температури.

Отглеждането на плодове и зеленчуци под покрив гарантира висококачествен краен продукт без замърсяване.

Оранжерия в зелената градина
Оранжерия в зелената градина, снимка: gardenway.bg

Тунел от фолио или градинска оранжерия?

Кое е да изберете – парник или оранжерия? Ето и основните предимства и недостатъци на двата типа съоръжения:

Парникът е с малка, временна, преносима конструкция, покрита с полиетилен, поливинил или друга материя.  Не се използва изкуствено отопление и загряват чрез слънчевата енергия. Най-често в тях се отглежда разсад. Основните предимства са, че са изключително евтини и лесни за конструиране, а недостатъци са краткия живот и трудното поливане.

Оранжериите  са с по-сложна конструкция изработени от устойчиви материали и може да отглеждате продукция целогодишно с помощта на допълнително отопление. Предимства са тяхната висока устойчивост и дълъг живот, като обработването на растенията е много по-лесно. Недостатъци са, че са доста скъпи, нужна е по-голяма площ и за построяването им е нужен опитен техник.

Back to top button