Зелен фасул

Зелен фасул

Зеленият фасул произхожда от Централна и Южна Америка. Сокът от зелен фасул е особено полезен за диабетици. Установено е че сокът от пресен зелен фасул съдържа елементи, които осигуряват отделянето на природен инсулин за нуждите на храносмилателните органи. Ежедневната употреба на сока може да доведе до значително облекчаване при заболяване от бурсит.

Свързани статии

Зеленият фасул укрепва имунната система на организма и подобрява обмяната на веществата, благодарение на разнообразната палитра от витамини ( A, B1, B2, C, E и K ) и минерали ( калий, калций, желязо).

Народната медицина препоръчва употребата на изсушени обвивки от зелен фасул, като приготвената отвара се прилага при хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане и пикочни възпаления.

Съдържащите се в него витамини C, A, E и цинк ефикасно се борят срещу свободните радикали и осигуряват на кожата здраве и младост. Съчетанието от баластни вещества, фолиева киселина, магнезий и калий в зеления боб намалява риска от инфаркт на сърцето.

Жълтият фасул представлява важен елемент в диетичната кухня. По – малко богат е на белтъчини отостаналите видове фасул, но съдържа повече витамини.

Благодарение на по – малкото съдържание на баластни вещества от колкото в сухия боб, жълтият фасул е по – ниско калоричен и лесно смилаем.

В кулинарията зеленият фасул е популярен като гарнитура и добавка към различни салати, меса и риба. Със зелен фасул се приготвят яхнии, гювечи и зимнина. Най – бързото ястие е варен или приготвен в микровълнова фурна и подправен с масло и подправки. Може да се приготви на салата охладен със сос винегрет.

Приготвен на пара заедно с други зеленчуци, зеленият фасул е перфектната гарнитура. По Средиземноморието, а и в Латинска Америка ги комбинират с октоподи, калмари, или с различни черупчести деликатеси.

Зеленият фасул се съчетава добре с чубрица, лук, чесън, пушен бекон, магданоз, мащерка и майорана. Ако искате да удължите трайността му, може да бланширате в подсолена вода с добавена малко сода бикарбонат, за да се запази наситен цветът му. След това се замръзява в пластмасова кутия с капак.

Ако решите да отгледате сами зелен боб е добре да знаете, че най – висок добив се получава при сеитба в края на април, а най – нисък при сеитба от 20 май до 5 юни.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button