Започна изграждането на музея на розата в Казанлък

Започна събарянето на старата сграда на ресторант „Розаруим“, на мястото на който ще се изгради новият Музей на розата.

За изграждането му правителството вече отпусна първите 500 хиляди лева. Цялата стойност на новото съоръжение ще е около 1 милион и 300 хиляди лева. Вече са ясни и двете фирми, които ще изграждат живият Музей на розата в Казанлък. Те са избрани на база проведени обществени поръчки. Плановете на администрация са бъдещият нов Музей на розата в Казанлък да посреща първите си посетители за Празника на розата през 2016 година.

Чрез него ще се представи по оригинален, атрактивен и съпреживяващ начин на туристите и гостите на града розопроизводството като поминък. Музеят ще разполага с автентична дестилерия за розово масло, в която всеки един посетител ще може да види как то се получава.

Тук ще бъдат разположени атрактивни малки работилнички, където всеки ще може да си изработи сам сувенир на основата на розата, в специална „Стая на ароматите“ ще могат да се дегустират традиционната гюловица, розов ликьор и розово сладко. Музеят ще разполага още с Експоцентър за прожекции и беседи, съвременни фондохранилаща за ценните експонати, мини розова градина, която ще обгражда от всички страни и на различни нива сградата на новия музей. Градината ще има обособени 24 сектора с различни сортове рози.

Чрез него ще се представи по оригинален, атрактивен и съпреживяващ начин на туристите и гостите на града розопроизводството като поминък.
Музея на розата  ще разполага с автентична дестилерия за розово масло, в която всеки един посетител ще може да види как то се получава. Тук ще бъдат разположени атрактивни малки работилнички, където всеки ще може да си изработи сам сувенир на основата на розата, в специална „Стая на ароматите“ ще могат да се дегустират традиционната гюловица, розов ликьор и розово сладко. Музеят ще разполага още с Експоцентър за прожекции и беседи, съвременни фондохранилаща за ценните експонати, мини розова градина, която ще обгражда от всички страни и на различни нива сградата на новия музей. Градината ще има обособени 24 сектора с различни сортове рози.

Специално за малките посетители на музея на розата е предвиден кът с интерактивни занимания. Панорамно кафе на покрива на новата сграда и кафе с лятна градина, са също част от визията на бъдещия единствен в света и модерен Музей на розата. Архитектурата на сградата е такава, ще че дава възможност да се акцентира чрез отделни елементи и върху влиянието на розовата култура и символика върху фолклорното наследство и съвременните изкуства, на приноса на България за развитието на световната парфюмерийна и козметична индустрия.

Един коментар

Back to top button