За Бургас, с любов

Бургас, морето и неговите хубави хора… 

Едва ли ще откриете по – красив, модерен и зелен град от Бургас. Това е градът на поетите, романтиката, любовта и морето. Ако досега не сте го посещавали, стягайте куфарите и му се насладете докрай.

Морският град в последните няколко години сякаш „порасна” и от грозно патенце се превърна в красив лебед.
Има много какво да видите в Бургас, има какво да научите и има с какво да ви изненада този невероятно красив град.
Ако за пръв път сте в града, едно от първите места, които трябва да посетите е Морската градина. Морският парк е разположен на самия морски бряг и се простира на километри покрай плажната ивица. Разходете се по добре оформените крайбрежни алеи, полюбувайте се на прекрасните цветни градини, вековните дървета, останете за няколко минути загледани в безкрайната морска шир и усетете пулса на Бургас.
Задължително се разходете по Моста, който е и символ на Бургас, а ако искате да се разходите с корабче до близкия остров Света Анастасия, можете да го направите, като се качите на туристическото корабче КУК, което тръгва тъкмо от Моста.
Лятото в Морската градина е уникално красиво и много романтично, затова си отделете една вечер, в която да седнете в някое от многобройните заведения намиращи на самия морски бряг.
Ако сте с малки деца ви препоръчваме да им организирате една разходка на парка с влакчето, което тръгва от Морското казино и обикаля целия парк.
Не забравяйте и че всяка година в Бургас се организира Фестивал на пясъчните фигури, така че можете да се насладите на невероятните скулптори от пясък, като го посетите.
С разходката и атракциите, които ще откриете в Морската градина обаче не свършват интересните места, които можете да посетите в града.
Попитайте който и да е бургазлия и той с гордост ще ви покаже „пъпчето” на града, паметника Альоша, Бургаския Свободен Университет (който и до днес е един от най – модерните университети в страната), емблематичния за бургазлии „Часовник” ( намиращ се до сградата на Общината ) и още много интересни и обичани за бургазлии места.
Ако пък имате желание, можете да се разходите из всички забележителности на града като се качите на туристическия автобус, който от това лято обикаля града и да се запознаете по – детайлно с най – атрактивните забележителности с помощта на екскурзовод.
Докато сте гости на града и се наслаждавате на нежния, мек говор на бургазлии не забравяйте, че в Бургас сандвичи „принцеси” няма, там се наричат „странджанки”, дънките са „дънкито”, „тигел” е разходка по главната, а изразът ”Ко стаа ве лек” означава просто ”Здрасти, радвам се да те видя”.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button