Витамини C и D за здраво сърце и кожа без бръчки

Ако наближавате или сте прехвърлили вече 40-те, значи е време да помислите по-сериозно за превантивните мерки, които трябва да вземете, за да се предпазите от сърдечно – съдовите заболявания, които ви дебнат именно в тази декада. На малко хора е известно, че за да работи нормално, сърцето се нуждае от витамини и минерали, за да работи нормално.

 Витамин C

Този витамин ви е нужен, тъй като спомага за производството на колаген, който пък от своя страна играе важна роля за формирането на здрава съединителна тъкан или иначе казано, витамин С ви осигурява здрава и еластична кожа. Освен това витамин С помага по-бързото и лесно усвояване на желязото и действа благотворно при зарастването на раните.
Този витамин е изключително силен антиоксидант, който свежда до минимум риска от сърдечно – съдови заболявания, а според някои медицински изследвания дори възпрепятства образуването на ракови клетки. Препоръчителния дневен прием на витамин С е 40-60 мг.дневно.
Най-високи стойности на витамин С има в ябълките, боровинките, доста от зеленчуците и най-вече в цитрусовите плодове. Липсата му може да причини доста здравословни проблеми както и до по-бавно заздравяване на раните, кръвотечтение и други.

Витамин D
Този витамин играе основна роля в усвояването на калция в организма ви и спомага за здравината на костите и зъбите. Дневната препоръчителна доза от този витамин в 10 мг. дневно, като най-големи количества от витамин D се съдържат в мазната риба яйцата,маслото, месото и млечните продукти.
Витамин D можем да си набавяме и при правене на слънчеви бани. От хора, които се хранят еднообразно или рядко излагат на слънчевите лъчи страдат най-честно от недостиг на витамин D. Недостигът на този витамин води атрофия и отслабване на мускулите, поява на болки в ставите и мускулите и други.

Цинк
Цинкът помага за по-бързото зарастване на раните и спомага за ефективната работа на имунната система. Препоръчителната доза, която ви е необходима е 7мг дневно.
Цинк се съдържа в млякото, сиренето, свинското и говеждо месо, яйцата, рибата и хляба. Минималната доза, която ви е необходима, за да си набавите цинк е 7мг дневно. Недостига на цинк в организма се отразява на имунната система или иначе казано организма става доста по-податлив на инфекции.

Витамин B12
Този витамин подпомага растежа на кръвните клетки. Витамин B12 се съдържа в бобовите култури, ядките, месото, рибата, млякото, яйцата. Недостигът му води до появата на анемия и проблеми на нервната система, като в някой случаи това може да доведе до загуба на съзнание и други. Дневната доза, за да снабдите организма си с витамин В 12 е 2-3мг.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button