Васаби (Уасаби)

Васаби ( Уасаби) – Wasabia japonica, Cochlearia wasabi или Eutrema japonica. Васаби ( Уасаби ) – японска подправка, разновидност на хряна – растение от вида Wasabia japonica, Cochlearia wasabi или Eutrema japonica, отнасящо се към семейство кръстоцветни.

Wasabia japonica – многогодишно ароматично тревисто растение, достигащо до 45 см височина със сърцевидни листа, широки 6-12 см. Цветовете са бели, дълги 5-7 мм, цъфти през април, май. Примерно след половин година коренището започва да се уголемява и уплътнява и може да достигне 5- 15 см. дебелина.

Уасаби

Истинското васаби, наричано още хонвасаби (което в превод и означава истинско васаби ) може да се намери само в Япония, но и там то расте в специални условия: в течаща вода и при температура 10-17 градуса. Именно поради това е толкова скъпо.

Васаби е била известна още през 1396 г, когато жителите на района Сидзуока го поднесли в дар на бъдещия шогун. Оттогава васаби се разпространява и в другите райони на Япония и започва да се култивира в домашни условия (в градината). Но отгледаното по този начин васаби отстъпва по качества на това отгледано в планинските райони и в течаща вода.

Вкусовите качества са разпределени неравномерно в корена и горната част е по остра и люта. Като правило японските готвачи настъргват само толкова количество колкото е необходимо в момента, а остатъка от корена се загъва и се съхранява в хладилник. По този начин може да се съхранява около месец без да загуби вкусовите си качества и аромат. Освен в пресен вид от него се приготвя прах или паста.

Освен корена в японската кухня се използват и стеблата и цветовете на васаби от които например може да се приготви темпура.

Поради високата цена обикновено извън Япония в ресторантите не се използва истински васаби. Използва се подправка, приготвена от васаби- дайкон. Този зеленчук е пренесен от Европа в Япония сравнително от неотдавна и наречен така заради приликата във вкусовите качества.

Отглежда се предимно в Хокайдо. Като се отчете простотата на отглеждане и че е пределно евтин васаби-дайкон е намерил широко разпространение.

От васаби-дайкон се приготвя прах васаби, паста васаби и васаби на таблетки. Понеже самия васаби-дайкон е бял на цвят за да се постигне външно сходство с хонвасаби се добавя зелен оцветител.

Хонвасаби се отличава от васаби-дайкон не само с уникалния си вкус, но и с полезните си свойства. Употребата на хонвасаби предотвратява разрушаването на зъбите – съдържа вещества спиращи развитието на бактериите Streptococcus mutans, предизвикващи появата на кариес.

Освен това притежава силни антибактериални свойства, особено полезни при употребата на сурова риба. Освен всичко васаби обладава и уникалното свойство да блокира размножаването на ракови клетки.

Проверете също
Close
Back to top button