Варвара

Варвара – според народния календар на 4 декември се отбелязва празникът Варвара.
Православният календар е отредил този ден на св. великомъченица Варвара, която била посечена след жестоки мъки, защото не се отрекла от Христовата вяра. Варвара се почита като закрилница от болести и особено от шарката. За да омилостивят „баба Шарка”, жените приготвят сварено жито, царевица или боб, но го подслаждат с мед и го раздават на децата. Месят се и малки питки, намазани с рачел, мед или разтопена захар. Раздават на съседите, като се спазва забраната да се споменава името на болестта. Със същата цел в Добруджа такава питка се оставя на полица, за да я вземе баба Шарка, ако дойде.

В някои райони, на Варвара за болестта се слага специална трапеза с медена питка, сол, вода, кърпа, паничка с мед. За да се предпазят децата от болестта, жените спазват редица забрани – на този ден избягват домашна работа, не варят боб или леща, за да не останат белези в случай на разболяване.

В Западна България, за да се предпазят от баба Шарка, на този ден нечетно число деца палят огън на кръстопът. Прескачат го три пъти и отнасят със себе си по една главня от него. На огъня сваряват леща, от която хапват по три зърна. Вярва се, че главнята и лещените зърна ще помогнат при лекуването на дребната шарка. Съществува вярването, че на Варвара денят и нощта се заварват, стават равни по часове. Традиционната храна за празника е: царевица, нахут, грах, бакла, фасул, пшеница, сусам, прясна пита, ошав от сушени плодове, пълнени чушки с ориз.

Back to top button