Условия за стайните цветя и растения

Условия за стайните цветя и растения. Повечето хора избират растенията, които ще отглеждат по външен вид и цена, Но трябва да се съобразявате и с топлината и светлината, която може да им осигурите.

Всяко растение има предпочитания. На едни растения през зимата им трябва неотопляема стая. Други искат да са непрекъснато изложени на слънце, но трети ще ще загинат от това. Съобразете се със специфичните изисквания на растението.

Новото растение тъгува по стария си дом дори ако е поставено при по-добри условия. Много сортове преживяват истински шок, когато ги премествате от добре осветената и влажна оранжерия в сухата дневна. Не се осланяйте на предложения.

Устойчивото растение може да се адаптира към лошите условия. Но много растения могат, макар и бавно да се приспособят и към по лоша страна.

Условия и подходящи растения

Сянка
usloviya-za-stajnite-tsvetya-i-rasteniya-2Далеч от прозореца, но достатъчно светло за четене на вестник.
Подходяши растения: Англоанема, Аспидистра, Асплениум, Сансевиера, Сциндапсус (шишарките ще избледнеят), Филодендрон сканденс, фитония, Хелксине. Растенията от група Полусянка растат при тези условия месец-два, някой и неограничено.


Полусянка
usloviya-za-stajnite-tsvetya-i-rasteniya-3Близо до прозорец, през който не грее слънце, или на разстояние от прозорец, през който нахлува ярка слънчева светлина.
Подходящи растения: Англоанема, Аспидистра.


Светло, но без пряка слънчева светлина
usloviya-za-stajnite-tsvetya-i-rasteniya-4На перваз без слънчева светлина или близо до прозорец, през който нахлума ярка слънчева светлина.


Малко пряка слънчева светлина
usloviya-za-stajnite-tsvetya-i-rasteniya-5На перваз с източно или западно изложение или близо до него. Може да се наложи предпазване от горещото лятно слънце.


Слънчев прозорец
usloviya-za-stajnite-tsvetya-i-rasteniya-6На прозорец с южно изложение или близо до него. Може да се наложи засенчване в средата на лятото.


usloviya-za-stajnite-tsvetya-i-rasteniya-7Без отопление през зимата 


usloviya-za-stajnite-tsvetya-i-rasteniya-8С парно отопление през зимата 


Back to top button