Уроци по икебана в Стара Загора

Как да направиш дома си по-уютен като събереш заедно цветя, клонки  и листа ? С този въпрос започна първият урок по икебана на Мирослава Иванова в Стара Загора. В залата на читалище „Свети Климент Охридски“ се събраха деца, ученици и възрастни. „Искам дома ми да стане по-красив“, сподели пред БТА Янка Масленска, бивш журналист, която присъства на урока.

„Икебана е традиционно японско изкуство за аранжиране на цветя и буквално означава „да вдъхнеш живот на цветята“. Тя има символичен характер и декоративна употреба.  Практикуването на икебана се възприема и като форма на медитация. Съчетание на изкуство и философия.“ Това каза Мирослава Иванова, преподавател по древното изкуство, преди началото на първия си урок в Стара Загора. Завършила е школата „ Согецу“ на Сомура Сен Сей в Япония. В България основава своя школа, в която  преподава от 11 години. По думите й нейните последователи не са само жени, през последните години има и мъже, които се увличат в изкуството да аранжират дома си.

Уроците по икебана на Мирослава Иванова продължават до неделя. В читалището се организират и работилници за малки и големи.

Стара Загора е един от петте града у нас, които  ще посрещнат поредица от събития, пренасящи магията на японската култура от 1 септември до края на ноември. Градът е домакин на 33-тото издание на „Дни на японската култура в България“. Организатори са Посолството на Япония в България, клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, уточни Диана Атанасова, директор на Дирекция „Култура“ в Община Стара Загора, която подкрепя културния форум.

Източник:
БТА
Back to top button