Цикория-източник на здраве

Цикория е многогодишно или двугодишно растение разпространено в районите с умерен климат, както в Европа, така и в Америка и Азия и е богат източник на здраве.

Цъфти от юли до септември с нежни сини цветове. Цикорията е била позната на древните римляни, които я консумирали като зеленчук на салата.

Тя се считала за ценен лек в древен Египет и Арабия. Освен като храна днес тя се използва и като напитка (от корен на цикория), наподобяваща вкусовите качества на кафето, но без да съдържа кофеин. Тя заслужено стана една от любимите напитки и в Европа.

Цикорията помага срещу много заболявания. Изсушените по специален начин корени от цикория съдържат до 60% инулин, който е пребиотик. Именно той притежава свойството да не изолира храносмилателните ферменти, да не се усвоява от горните отделения на храносмилателния тракт и се явява селективна основа за полезните бактерии.

Също така корените съдържат 10-20% фруктоза, интубин (подобрява работата на сърцето и укрепва кръвоносните съдове), каротин, витамини от група В, витамин С, макро и микроелементи, органични киселини, дъбилни вещества, пектин, белтъци и смоли.

В изобилие са и горчивите съставки, които подпомагат храносмилането. Растението притежава още стимулиращи апетита, диуретични, слабителни и тонизиращи свойства. Цикорията често помага срещу жълтеница и проблеми с далака. Смята се също, че отварата от корени благоприятства жлезистите органи и храносмилателната система, намалява нервната възбудимост, понижава захарите в кръвта, лекува заболявания на жлъчката, черния дроб и далака.

Обичайната дозировка е 1 чаена лъжичка (2-4 грама) от билката 6 150 мл топла вода или топло мляко. Подслаждането трябва да е минимално, за да се получи максимална полза от горчивите съставки. Има противовъзпалително действие, успокоява сърдечната дейност, пречиства организма от радиоактивни и други вредни вещества. Използва се като полезен заместител на кафето заради ободрителното си действие.

За кого е полезна цикория:

За диабетиците.

Корените на цикорията съдържат инулин – вещество, което помага да се регулира нивото на кръвната захар в кръвта. Освен това инулинът подобрява обмена на веществата, следователно помага да се справим с излишните килограми. Така че, ако отдавна си мечтаете за тънка талия, по-често включвайте напитки от цикория в своето меню.

За ръководителите.

В листата и корените на цикорията и,ма много витамини от групата В. Именно те отговарят за координираната работа на нервната система, помагат на организма да се справи със стреса, понижават раздразнителността и склонността към лошо настроение. При недостиг на тези витамини вие сте обречени безуспешно да се борите с безсънието и депресиите.

За работещите в офис.

Ако дълго седите пред компютъра, вие неизбежно ще започнете да виждате по- зле. Изобилието на витамин А прави от цикорията отлично профилактично средство за съхранение на остротата на зрението.

За пътуващите.

Никога не стоите на едно място и сте свикнали да се храните с каквото намерите? Не е удивително, че разстройствата на стомаха и усещането за тежест и гадене са ваши постоянни спътници. Заменете привичното кафе с напитки от цикория. Те за разлика от кафето не дразнят лигавицата на стомаха, помагат да се справите с гаденето и подобряват храносмилането.

Проверете също
Close
Back to top button