Цезалпиния | Caesalpinia

Цезалпиния е интересно цъфтящо градинско растение. Растението пораства високо и се контролира чрез резитба всяка година.

Свързани статии

Латинско име: Caesalpinia
Популярно име: Цезалпиния, райска птица
Вид: Цъфтящо растение
Интересен храст, който е по-скоро за оранжерията отколкото за стаята, въпреки че в градинските центрове обикновено е на щанда за стайни растения. Растението пораства високо и се контролира чрез резитба всяка година.

Перестите му листа са дълги около 20см., а съцветията се появяват през лятото. Дългите 10см. червени тичинки привличат погледа. Цезалпиния Гилиезии е видът, който обикновено се предлага по магазините – всяко съцветие има по 30 цвята.

Температура: умерено топло, най-малко 5°C през зимата.
Светлина: ярко осветено място – умерено пряко огряване.
Вода: поливайте редовно от пролетта.
Пресаждане: ако е необходимо, през пролетта.
Размножаване: със стъблени резници през лятото или със семена през пролетта.

Родът, Caesalpinia , е храст или дърво, което е член на семейство Fabaceae или бобови растения. Наречен е в чест на ботаника, философа и лекаря от 16-ти век Андреас Цезалпини. Той е роден от Югоизточно Мексико до Перу и Карибите. Това растение обикновено се среща в сухи тропически гори, гористи пасища, крайбрежни гъсталаци или храсти.

Има над 140 вида от този род. Разнообразие от видове има в Карибите, Централна Америка, Южна Америка, Мадагаскар, Южна Африка и Йемен. Този род е въведен в Съединените щати в щатите Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас.

Храстът или дървото са изправени или катерещи се. Някои видове имат бодли или шипове по стъблата и клоните си. В зона 9 е широколистна и многогодишна в зона 8. Обикновено цъфтят през летните месеци. В тропиците може да цъфти целогодишно. Зелените листа приличат на папрат и са двуперести със сдвоени и перести. Цветовете образуват гроздове на крайната или страничната страна на стъблата и са в различни цветове, включително жълти, оранжеви, червени или жълти венчелистчета с червени тичинки. Плодовете се появяват след цъфтежа и се състоят от шушулки. Когато узреят, шушулките се разцепват и разпръскват малки семена.

Видът Caesalpinia pulcherrima или „Гордостта на Барбадос“, се култивира като градинска украса в тропиците и субтропиците. Узрелите семена от този вид съдържат танинови киселини и са отровни, ако се погълнат, което води до стомашно-чревен дискомфорт.

Този род предпочита пълно слънце и добре дренирана почва. След като узрее, може да понесе известна суша. През вегетационния период те се представят най-добре, ако се поливат дълбоко, но рядко. Може да се наложи подрязване, за да се запази формата му.

Храстът или дървото може да се използва като екземпляр, акцент или граница в тропически или субтропични райони. Цветята привличат пеперуди и колибри.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button