Целина

Целина, керевиз - Apium graveolens L. Сем. Сенникоцветни - Umbelliferae

Целина е двугодишно тревисто растение високо до 1,5 м силно разклонено и кухо стъбло. Коренът е дебел, вретеновиден или главест. Листата са тъмнозелени, лъскави, пересто нарязани, основните са петделни с плитко триделни листчета, а стъбловите са триделни. Цветовете са зеленикаво бели, събрани в съцветие сложен сенник. Плодът е овален, сиво кафяв с надлъжни ребра. Вирее  из влажните и заблатени места предимно на песъчливи почви, по-често по крайбрежието на морето, но също край Дунав, Марица и Струма.

Свързани статии

Целина се използва в различни диети, тъй като е ниско калорична, богата на витамин С и с много ниско съдържание на натрий. Във фитотерапията се използват корените и плодовете на целината. Растението държи първо място по съдържание на витамин К, нужен за поддържане здравината на костите. Тя е много добър източник на диетични фибри, калий, фолат, молибден, маган и витамин В6.

Целината също е добър източник на калций, витамин В1, витамин В2, магнезий, витамин А, фосфор и желязо. Целината облекчава възпалителните състояния, като например астма, остеоартроза и ревматоиден артрит. Етеричните и масла помагат срещу заболявания на дихателните пътища, като разреждат секрета и унищожават микроорганизмите.

Целина – Лечебно действие и приложение

Този зеленчук е страшилище за грипа, ангината, хремата и кашлицата. Полезна е за намаляване на високо кръвно налягане. Тя има антиревматично действие и стимулира действието на централната нервна система. Тя предпазва организма от бактерии и гъбички, като дезинфекцира храносмилателния тракт и унищожава инфекциите в бъбреците и пикочните пътища. Целината е богата на витамин С, който помага за защита на имунната система и при симптоми на настинка. Витамин С също защитава организма от щетите, нанесени от свободните радикали.
Корените на растението, които се вадят през септември-декември не се сушат, а се пазят във влажен пясък. Берат се и листата по време на цъфтежа на растението.

Целина – Химичен състав

Коренът съдържа глутамин, тирозин, манит, холин, аспарагин, нишесте, слуз и др. Целината съдържа съединения, наречени кумарини, които способстват за предотвратяване на ракови образувания. Целината спомага за понижаване нивата на холестерол в кръвта.

Има действие на диуретик. Тя регулира баланса на течностите, стимулира производството на урина, като по този начин помага на тялото да се отърве от повече течности. Целината съдържа вещества, които намаляват производството на хормоните, отговорни за високите нива на стрес в организма.

Сокът от целина се препоръчва при висока умствена и физическа преумора. Вземат се по 1-2 с.л. преди ядене. Сок с мед се приема при заболяване на ставите, подагра, ревматизъм, дерматит, запек. Пикочогонно и апетитовъзбуждащо средство.

Българската народна медицина препоръчва корена на целината против треска, възпаление на бъбреците и мехура, подагра, копривна треска, липса на апетит, пясък и камъни в бъбреците и мехура, импотентност, шипове, газове, бяло течение, ревматизъм, лошо храносмилане и др.
Плодовете – при стомашни и чревни болки, малария, бронхиален катар и др.
Начин на употреба. 2 супени лъжици настъргана корени се варят в 0,5 л вода 15 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно с лимонов сок.

Кулинарно приложение

В кулинарията се използват корените, листата и семената на целината.
Целината се яде сурова в салати и туршии или се обработва термично чрез варене, задушаване, печене или пържене.
Корените и листата са основна съставка на зеленчуковите супи и месните бульони.
Зелените изсушени листа подобряват вкуса на маринатите и месните ястия.
Семената, стрити със сол, се използват като подправка. Те се смесват с горчица и черен пипер.

Целина,която е със семена по стъблата , често има по-горчив вкус. Целината се съхранява в хладилник в затворена кутия, увита в найлонова торбичка или във влажна кърпа. За да не почернява коренът и, след като се нареже се поръсва с лимонов сок или с оцет. Ако целината е белена и нарязана, за да се съхрани е необходимо тя да е суха и да се държи в хладилник. Целината е много вкусна панирана.
Топлинната обработка подобрява вкуса и и я прави приемлива дори за онези, които не я обичат.

Проверете също
Close
Back to top button