Цари Мали Град – едно завръщане в миналото

Знаете ли къде се намира Белчин? А знаете ли, че там се намира един уникален за страната ни комплекс, който включва напълно възстановената римска крепост Цари Мали Град?
Да започнем отначало. Ако имате време и искате да изкарате един страхотен уикенд, можете да се отправите към село Белчин и крепостта Цари Мали Град.
Село Белчин се намира на 15 км. от Самоков и на около 50 км. от София. Още с навлизането си в селото ще забележите крепостта, която се намира на близкия хълм Свети Спас.
До Цари Мали Град можете да стигнете много лесно и по няколко различни начина. Можете да избирате между това да се разходите пеш, като тръгнете по една от двете еко пътеки, които ще ви изведат право до крепостта, можете да стигнете с автомобил, или можете да се полюбувате на красивия хълм и крепостта от кабинката на въжения лифт.
Крепостта най – вероятно е строена през 4 – 5 век по време на Римската империя и е имала много важно стратегическо значение, тъй като оттук са минавали няколко важни търговски пътища. Цали Мали Град е единствената българска крепост със защитен ров и вал.
Много разрушения и нападения е претъпяла крепостта през вековете и лека – полека е потънала в забвение. В последните няколко години обаче археолозите забелязали все по – нарастващия интерес на иманярите към хълма над Белчин и не след дълго започнали интензивни разкопки на Свети Спас. Така Цари Мали Град отново се появила на света, за да започне нов живот, вече като част от цял комплекс, който включва освен крепостта и църквата „Света Петка”.
Докато се разхождате из комплекса, можете спокойно да седнете да си отпочинете на някоя пейка в прекрасно устроения парк, а децата ви могат да се забавляват на специално изградената детска площадка.
Ако сте се поуморили от разходката, можете да изкарате края на деня удобно разположени край минералния басейн, с който селото беше популярно сред туристите преди откриването на крепостта.

Снимки: ivotodorov.com

 

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button