Троянски манастир “Успение Богородично”

Троянската ставропигиална света обител “Успение Богородично” е действаща, ставропигиална, мъжка, общежитийна, света обител. Троянски манастир “Успение Богородично” е третия по големина в България и един от най-посещаваните манастири. През цялото си съществуване Троянският манастир бил локално средище за духовна просвета и грамотност. Известни са няколко ръкописни книги от XVIII-XIX в., съставени и преписвани от местни монаси.

Още в средата на XVIII в. преди Освобождението, тук функционирало килийно училище. Много будни духовници от Възраждането, като Йосиф Соколски, св. Онуфрий Габровски и други, получили образованието си тук.

В троянската света обител се намира чудотворната икона “Света Богородица Троеручица”, заради която стотици поклоници прииждат от всички православни земи.

Троянската света обител е свързана неизменно и с йеродякон Игнатий (Васил Левски). В началото на 1872г. Васил Левски основава в Троянският манастир таен революционен комитет, начело с игумена архимандрит Макарий. В една от стаите на северното жилищно крило е запазено скривалище на Апостола, което е превърнато в музей.
От 1 май 2014 г. за игумен на Троянската света обител е избран Величкия Епископ.

Галерия от : Ивайло Тодоров

Back to top button