Тръгвам на път! Да не забравя да взема и „Правата“ си!

Лято! Огън, жупел и жега! В тази нажежена обстановка решавам да избягам от бетонния ад и да се отдам на заслужена почивка. Освен обичайните неща като лични документи, пари и багаж, не бива да забравям да взема и “Правата” си със мен. “Правата” си?!? Да, точно така – Правата си – да науча или пък само да си припомня какви са моите Права – при пътуване, при ползване туристически услуги, на плажа или в планината.

И така… Какво не бива да забравям да проуча преди да тръгна?

  • Ако съм избрал да закупя туристически ваучер, преди това трябва да съм се запознал с всички условия на предоставяната оферта, в т.ч. за какво точно плащам, напр. нощувки, нощувки + закуски или друго; каква е валидността на ваучера; може ли да бъде осребрен, заменен или анулиран.
  • Ако съм решил да ползвам услугите на туроператор или туристически агент, трябва също да съм наясно с това какви права имам в случай на промяна, напр. на броя нощувки или датата, или отмяна на пътуването.
  • Добре е да проуча и офертите за застраховка „медицински разходи при болест и злополука на туриста”.

По пътя…

Пътят си е път, каквото и да говорим. Случва се външни фактори да попречат на пристигането в желаната дестинация. Затова добре е преди да отпътувам за където и да било да се запозная с това какви Права имам при пътуване с конкретното превозно средство и конкретния превозвач – при закъснение или при отмяна на пътуването. (И това не е само Правото на информация по въпроса защо се бавим и не пристигаме навреме…) Ако пък ще пътувам с домашния си любимец, обезателно трябва да съм наясно при какви условия ще го транспортират и него.

На плажа…

Основното, което не бива да забравям тук е, че  достъпът до морските плажове е свободен и безплатен и може да бъде ограничен само в случаи, свързани с националната сигурност и отбраната на страната. Отделно от това, на всеки плаж трябва поне половината площ да е предоставена на посетителите свободно и безплатно да разположат своите шезлонги и чадъри. Но, освен права, на плажа имам и задължения – те са свързани със спазване на правилата за безопасно къпане в морето използването на водните атракциони и плавателни моторни средства. Не бива да пропускам и факта, че за неизпълнението им може и да ме глобят.

В планината…

Къде в планината може да отиде един почитател на планинската прохлада като мен? – Отговорът е лесен – достъпът ми до планините и намиращите се в тях резервати, туристически маршрути и екопътеки е напълно свободен. При разходката си в планината трябва обаче да се съобразявам с указателните знаци, да не нарушавам защитените зони, да пазя планината чиста и да не паля огън.

Подробна информация по горните въпроси мога да намеря на pravatami.bg – разкодираните закони! И така, нека подготвя “правната” екипировка за своето пътуване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Проверете също
Close
Back to top button