Топлина за цветята и растенията

Топлина за цветята и растениятаЕстествената среда на повечето стайни растения са тропиците. В страните с умерен климат за търговски цели те се отглеждат в оранжерии. Тези два факта са породили убеждението, че стайните растения са отглеждат при високи температури.
Истината е, че много малко видове растат добре при температури над 24 ºC. В обикновена стая количеството светлина и количеството влага във въздуха са много по-ниски, отколкото на открито в тропиците или парника, ето защо и необхо-димостта от топлина е по малка.

Почти всички стайни растения ще виреят, ако температурата е между 13 – 24 ºC, а най-много видове се чувстват добре в стаи, които за хората са малко хладни. Правилото има изключения – много цъфтящи растения с кратък ефект и някои листнодекоративни се нуждаят от доста по-хладни условия – с максимална зимна температура 15 ºC. Но за чувствителните сортове 15 ºC е минимална температура. Топлолюбивите и влаголюбивите растения може да поставите на лавицата над радиатор. Повечето растения са приспособими и за кратко ще свикнат с температури леко под или над желаните от тях.

Като правило растенията обичат през ноща да е малко по хладно, но внезапен по-голям спад с 10-15 ºC може да се окаже фатален. През зимата уплътнете прозорците и при много студено време преместете саксиите от перваза. Кактусите и сукулентите са изключение – в пустинята те са свикнали на горещи дви и студени нощи и температурните промени в домовете с парно отопление за тях не са проблем.

Правило за топлина:
Стайните растения имат нужда от сравнително постоянна и умерена температура през периода на растеж и от по-виска през периода на покой.

Белези, които са сигнал, че температурата е неподходяща:
1. Листата се свиват, появяват се кафяви листа, листата окапват
-причина: твърде е студено.
2. По-ниско разположените листа повехват, крайщата им стават кафяви, долните листа опадват.
-причина: твърде топло
3. Цветовете умират бързо.
-причина: твърде топло.
4. През зимата или началото на пролетта при добра светлина растението е източено и слабо.
-причина: твърде топло.
5. Листата бързо пожълтяват и опадват.
-причина: внезапна голяма температурна промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button