Тиквичка

Тиквичка –  бедна на хранителни съставки, но богата на витамини и минерални соли.
Освен, че в тях има много калий (до 238 мг на 100г), има и натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, набор от органични киселини, витамини С, В1, В2, а пропорциите между натрия и калия са практически идеални (1:100). В 100 грама пресни тиквички има само 27 ккал.

Свързани статии

Препоръчват се в диети за отслабване, при заболявания на сърдечно-съдовата система, при хипертонична болест, болести на черния дроб и други. Те са чудесни за попълване на запасите от витамин С, и за профилактика на малокръвието с атеросклероза, и за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт. Препоръчват се при болести на стомаха, жлъчния мехур, дванадесетопръстника, при хипертония, затлъстяване, малокръвие и сърдечносъдови заболявания.

Пюрето от тиквички е едно от първите, които трябва да влязат в менюто на малките деца и бебетата. Заради високата усвояемост и малкото съдържание на растителни фибри няма ограничение за употреба и при кърмене. Тиквичките съдържат добро количество витамин А и лутеин, които са много полезни за очите.

Тиквичка –  Кулинарно приложение

Пържени тиквички, със или без кисело мляко, и студена бира са класика.
Освен пържени могат да се приготвят пълнени тиквички с ориз и зеленчуци, или с кайма, запечени с плънка от сирена или във вид на бюрек или запечени на грил или на мусака.
Вкусни са и на суфле, кюфтенца или на яхния. Могат да се консервират, подобно на лютеница или както кисели краставички. Приготвят се дори на сладкиши.

Тиквичка – Съвети

Смилаемостта на тиквичките зависи от начина на приготвянето им. По-лесно се смилат, когато са сварени, а по-трудно когато са пържени. Съвсем младите тиквички се приготвят без да се отстранява коричката им, защото в нея са концентрирани всички витамини и минерали.

Ако решите да отглеждате тиквички сами е важно да знаете, че те се берат от 2 до 7 дни след цъфтежа, като се внимава да не достигнат дължина, по-голяма от 15 см, тъй като значително променят вкусовите си качества. Младите цветове на тиквичките са истински деликатес, поднесени панирани или пък само с пюре от гъби или картофи.

Проверете също
Close
Back to top button