Тиквени семки

Тиквени семки –  стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и подпомагат доброто зрение. Те са богати на цинк, витамин С, витамини от В групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли и други. Тиквените семки подхранват мозъка и стимулират функциите му. Препоръчват се при усилена умствена дейност по време на обучение. Полезни са и за хората от третата възраст. Тиквените семки са полезни за физически слабите хора.

Свързани статии

Тиквените семки са едно от най-добрите и безвредни средства срещу чревни паразити. Те за разлика от другите средства не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти. Срещу глисти е необходимо на гладно да се приемат смесени с мед 75 г обелени семки за 3-4 годишни, 150 г за 10-годишни деца и 250-300 г за възрастни. Подобен ефект се постига и при редовната им консумация.

Тиквените семнки и особено олиото от тях може да се използва при профилактика на простатит, аденом на простатата и намалено полово влечение при мъжа. В тези случаи се препоръчва по една чаена лъжичка от олиото три пъти дневно. Олиото се използва и за масаж на простатата. Олиото от тиквени семки има силно жлъчогонно и леко слабително действие. Полезно е при жлъчнокаменна болест и за нормализиране състава на жлъчния сок и обмяната на веществата.

Олиото може да се приема и при цироза и честа употреба на алкохол. Намалява болките и паренето при цистит – необходимо е да се приема като поддържаща терапия вътрешно по 5-10 капки олио три пъти на ден в продължение на 4 седмици. Маслото е полезно при суха кашлица и суха лигавица на носа. Маслото се препоръчва и при възпалителни заболявания на белите дробове и дихателните пътища, включително и катаракта, както и при стоматити и парадонтоза.

Може да се използва в профилактиката срещу атеросклероза и хиперлипедимия. Нанесено върху кожата при дерматит, екзема, псориазис, както и при изгаряне, спомага за бързото възстановяване.

Тиквени семки – Кулинарно приложение

Тиквените семки могат да се добавят към домашно изпечен хляб, зелени салати и други. Смлени тиквени семки се добавят към традиционната шарена сол.

Тиквени семки – Съвети

Ако купувате тиквените семки пакетирани, погледнете дали опаковката е херметически затворена. Тиквените семки трябва да се съхраняват в хладилник, където могат да изтраят няколко месеца, но ще са най-пресни около един-два месеца. Когато печете тиквени семки трябва първо да съхнат около 12 часа. След това се пекат на около 75 градуса за 15-20 минути. Така ще запазите всичките им здравословни масла.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button