Тиква

Тиква – спада към така наречените плодови зеленчуци. Има много полезни свойства и се препоръчва при някои здравословни проблеми. В тиквата има много калий, който подобрява сърдечния ритъм и усилва отделянето на урина. Тиквата е ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Поради слабата киселинност и нежната целулоза тя е полезна при гастрит и колит.

Тиквата има леко разхлабително действие и действа добре при констипация. Помага при отоци и задържане на вода в организма. Действа благоприятно на хора с наднормено тегло и болни от диабет. Тиквата е задължителна част от менюто на болни от хепатит.
Пектинът в тиквата изхвърля холестерола от организма, затова помага срещу атеросклероза.

Тиквата има високо съдържание на витамини С, група В и бета каротин. Тиквите – кратунки надминават дори морковите по съдържание на бета каротин. Тиквата съдържа богато количество витамини С, В, А, D, E и дори витамин Т, който помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Тиквата е добър имунизатор в зимните месеци, подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на съня и нервната система.

С прясно изцеден сок от суровия плод се лекуват заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката. Тиквена отвара помага срещу безсъние и неспокоен сън. Каша от прясно настъргана тиква лекува някои екземи. Компрес с каша от сурова тиква и мед, положен за 10 минути в долната част на шията облекчава невроза. Лапа със сурова тиква със сода бикарбонат помага при изгаряне.

Тиква – Кулинарно приложение

Тиквата може да се приготви печена, варена, зедушена на пара. В националната ни кухня най-популярното ястие е тиквеник. От тиква може да приготвите невероятни видове пай, крем, торта, пудинг, бухти, сладки, супа и т.н.

Тиква – Съвети

Добре е да се избират тикви с оранжева месеста част, в тях има повече бета-каротин.
Предпочитайте задушената или печената тиква пред варената, защото когато я сварите част от съставките остават във водата.

Проверете също
Close
Back to top button