Терариум

Терариум. С няколко растения в стъклен контейнер. Терариум е контейнер от стъкло или прозрачна пластмаса, в който се засаждат растения.  Гърлото му се запушва или се покрива с прозрачна плоскост.

Терариумът има две характерни особености. Тъй като растенията са обградени със стъкло или друг прозрачен материал, достъпът на външния въздух е силно ограничен.

Така убийствените за растенията течения не са проблем, а въздухът е винаги по-влажен от атмосферата навън. Поради тези причини в терариум се отглеждат голям брой взискателни растения, които не биха оцелели в нормални стайни условия.

terarium

Сортовете, които ще изберете, зависят от това, къде ще поставите терариума. Ако го държите в полусянка, в него може да отглеждате папрати и други растения със зелени листа. На прозореца терариума се превръща в идеален дам за орхидеи, бромелиеви, екзотични листнодекоративни растения и за всички цъфтящи растения, които имат нужда от пряка слънчева светлина и въздух.
Трудно е да се разбере защо терариумът не се предпочита за като начин за отглеждане на стайни растения. В повечето домове лесно биха се намерили подходящи съдове. Трябва ви само аквариум, голяма бутилка или обемист стъклен буркан. Достатъчно е стените да са прозрачни и отворът да има запушалка или да може да се покрива със стъкло или прозрачна пластмаса. А и идеята не е нова. През петдесете години на миналия век папратите са били на мода и са се отглеждали по този начин. Пак по същото време се заражда идеята за остъклена витрина като продължение на прозореца, в която да се отглеждат цветя, така наречената прозоречна витрина(hortus fenestralis).

ПРОЗОРЕЗ ГРАДИНА
ПРОЗОРЕЗ ГРАДИНА

Прозорецът терариум е най-успешния от всички терариуми. Той е с външни двойни крила за по голяма изолация през зимата и с издадена навътре остъклена част. Върху оформения плот се поставя слой чакъл, върху който  се нареждат саксиите, които се закриват с влажен торф.
Подобен прозорец обикновено се предвижда още при проектирането на къщата, защото е доста по трудно да се направи по късно. Основата му обикновено е от 45 до 75 см. Ако прозорецът е с южно изложение ще трябва по някакъв начин да осигурите сянка, а и вентилатор няма да е излишен. Необходими са и допълнителни устройства като флуоресцентно осветление, устройство за поливане, подово отопление, оросители, вентилатори с автоматичен контрол и др.
Прозорецът градина е изумително красив. Условията в него са по добри дори от тези в оранжерия за тропични растения. Ще можете да отглеждате орхидеи, антуриуми, бугенвилеи, колумнеи, каладиуми и акалифи, но това ще ви коства много усилия. Трябва да внимавате с поливането и редовно и прецизно да проветрявате, за да не кондензира влагата. Растенията трябва да се подрязват, стъклото редовно да се почиства.

ГРАДИНА В БУТИЛКА

ГРАДИНА В БУТИЛКА

Градината в бутилка се прави трудно, изисква специални инструменти и голяма сръчност. Бутилката трябва да е чиста и суха. Вкарайте в гърлото и фунийка и през нея изсипете 5-сантиметров пласт чакъл. Добавете тънък пласт дървени въглища и накрая дебел пласт листовка. Изравнете почвата и я утъпчете с дълга пръчка памучно тампонче на края и след това оформете основата на градината. Изберете растения от списъка. Ще ви трябват около шест вида, включително и един екземпляр, подобен на дърво и поне едно стелещо се растение. Засаждайте с помощта на две дълги пръчки. На края на едната прикрепете чаена лъжичка, а на другата виличка. Утъпквайте около растението с пръчката с памучния тампон.
Полейте с лейка с дълъг чучур и пуснете тънка струйка вода по стените на съда, колкото да почистите стъклото и да овлажните повърхността. Запушете бутилката. Ако стъклото се замъгли, махнете запушалката, докато кондезацията изчезне. Отново запушете и едва ли ще ви се наложи да поливате повече. Не използвайте цъфтящи и бързорастящи листнодекоративни растения, кактуси или сукуленти.
Растения подходящи за градини в бутилка изберете от следния списък и купувайте малки екземпляри.
Акорус, Пелиония
Калатея, Пилея
Криптантус, Пеперомия, Саксифрага сарментоза
Драцена сандериана, Маранта, Селагинея
Неанте бела, Фикус пумила
Папрати, Фитония
Бегония рекс (сортовете с малки листа), Хедера хеликс (сортовете с малки листа)


АКВАРИУМНА ГРАДИНААКВАРИУМНА ГРАДИНА

Това е градина в стъклен съд, който се отваря отгоре. Стъклените съдове, който се отварят отстрани се наричат терариеми(флорариуми).
На дъното поставете чакъл и въглен, а след това добавете 5-сантиметровплста листовка. Можете да направите хълмчета и долини, да сложите камъчета, но не и дърво.
За аквариумна градина избора на растения е богат. Жалко е да използвате този съд за обикновени растения. В него безпроблемно ще виреят деликатни папрати, кротоните, фитониите, марантата,криптантусът, калатеята, селагинелата и роеото. За цъфтящи петна добавете африкански виолетки и малки орхидеи. Две предупреждения – никога не слагайте кактуси и сукуленти и оставяйте достатъчно място между растенията, за да се разпрострират свободно.

След засаждането покрийте горната част с цяло стъкло, поставено под ъгъл. Ако покриете изцяло аквариума той ще прилича на стандартния терариум. Поставете го на добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина. Ако се появи силна кондезация, открехнете капака или вратата за няколко часа. Друго почти няма какво да правите, освен да отстранявате мъртвите или заболели листа и поливайте веднъж на няколко месеца. Тази портативна мини джунгла е най-лесния начин да отглеждате екзотични растения.

Проверете също
Close
Back to top button