Тайната на идеалното сватбено събитие е в добрата организация и комуникация.

Здравейте, бихте ли се представили с няколко думи пред нашите читатели? Коя е Ева Караиванова и какво за вас олицетворява Сватбена агенция „Сватбен свят“?!
Здравейте, казвам се Евелина Караиванова. Човек ценящ малките жестове, дребните нещица в ежедневието, които ни карат да се усмихнем, дори малко наивен и много щастлив с любимите хора до себе си! Ако трябва да сме по-точни – Работилница за сватбени аксесоари и декорации “ Сватбен свят“. Работилница, защото всичко минава ръчно през моите ръце, съобразено с желаните от младоженците цветове, детайли и тематики. Целта беше да се отличавам от останалите сватбени агенции с повече ръчна работа и индивидуализъм.

Как решихте да изберете професията „сватбен агент“ и да създадете собствена сватбена агенция?
Занимавам се с изработване на сватбени аксесоари, декорации и украси от няколко години. Като се замисля, винаги съм творяла разни нещица. Още в ученическите си години все правех аксесоари и украси за сватбите на роднини и приятели. Като цяло всичко започна със сватбата на сестра ми. Заех се с организацията, аксесоарите и украсата на ресторанта. Крайният резултат много ме зарадва. Не след дълго ме ангажираха за украсата на друга сватба и така колелото се завъртя. Името дойде самосигнално от заглавието на блог и албум, който бях направила в социалната мрежа „Сватбен свят“ и така се и регистрирахме. Свят изпълнен с много трепети, положителни емоции, желания, които трябва да се сбъднат и незабравими сватбени приказки.

Откъде черпите вдъхновение в работата ви?
Вдъхновението идва от трепета и вълнението на булката, от мисълта, че ще й помогнеш да сбъдне мечтаната сватба. От пламъчето в очите на младоженците в сватбеният ден. От милите думи, за свършената работа. Всичко това ме зарежда и вдъхновява!

Как протича процесът на работа между сватбения агент и бъдещите младоженци? Какво си казвате на първата ви среща? Колко пъти е необходимо да се виждате, за да се уточнят всички детайли около голямото сватбено събитие?
На първата среща за мен е важно да предразположа младоженците да ми се доверят и да ми разкажат по-детайлно как си представят сватбеният ден, къде, в какви цветове, в какви детайли и т.н. Да им представя услугите, с които бих им била полезна и ползите от наемането на сватбен координатор и декоратор. Относно броя на срещите, те могат да бъдат и всяка седмица, може дори физическия контакт да го няма. Има младоженци, с които без проблемно организираме цялата подготовка, чрез социалните мрежи.

Кой са едни от най-важните детайли, който обсъждате на първо място?
На първо място уточняваме датата, спрямо сезона сватбата на открито ли ще е или на закрито, избор на ресторант, ритуалът изнесен ли ще е или в зала, фото и видео услуги, музикално оформление. Това са основните пера, които трябва да се уточнят и ангажират на първо място. В последствие цялостната тематика, цветове, детайли, аксесоари, танцови формации и т.н.

На какво наблягате вие в контакта си с всяка нова двойка, която избира вас за свой сватбен агент?
Стремя се да ги предразположа още в самото начало да ми се доверят, да ми разкажат нещо за себе си, за да мога по-добре да опозная нещата които харесват, мечтите и желанията, които имат за този важен ден. Доверието между мен и младоженците е ключов фактор, за постигането и реализирането на сватбената им приказка!

Какво място заема флористиката в сватбения ден?! Като сватбен агент на какво съветвате да заложат младоженците – на естествени или на изкуствени цветя? Консултирате ли се в колега флорист?
Цветята заемат основно място в декорацията на цялото събитие. За мен естественият булчински букет е неизменна част от визията на булката. Свежестта и нежността му, вида на цветята, олицетворяват нейната красота и душа. Аранжировките на булчинската маса също препоръчвам да са от естествени цветя. Техният акцент е основен за визията на самата маса. Разбира се, залагам изцяло на живите цветя. Като се замисля, на пръсти се броят сватбите с изкуствени аранжировки. Но все пак е въпрос на виждане и желание на младоженците, с което се съобразявам задължително!

Какви са вашите топ препоръки за булка, която се опитва да вземе решение за стила или темата за сватбения си интериор и флористика?
Стремя се да открием максимално подходящото място за техните желания и виждания. Да отсеем детайлите, които булката харесва и би искала да присъстват в сватбената й декорация. Да съчетаем ресторанта с подходящата цветова гама най-вече и желаната тематика.

Какво място препоръчвате да изберат младоженците за своето сватбено тържество?
Място съобразено с вижданията им за сватбеният ден, броя на гостите, локацията, ритуалите, които биха искали да има – на открито или не и спрямо сезона.

Колко обемни сватби се правят като капацитет на гостите?
В диапазон от 80-110 гости са най-често.

Какви са тенденциите в декорацията на интериора? Като цветове и материи? На какво да заложат младоженците в своя избор?
Тенденциите са едно, но за мен по-важното е виждането на младоженците. Има и по-екстравагантни и готови да експериментират. Други, които залагат на по-изчистени и нежни декорации. Всичко е в зависимост от виждането и представата на младоженците. Но като цяло последните две години като материи дантелата присъства много често. Детайли от винтидж стила все повече се използват в сватбената декорация.

Кой цвят като тема на сватбеното събитие винаги е на мода? Вие кои цветове предпочитате и препоръчвате в сватбения декор?
Може би бялото, екрюто и техтите производни винаги ще са символ на сватбеното тържество и ще присъстват в сватбената декорация. Символиката на чистота и нежност е неизменна част от този ден. В зависимост от сезона и локацията на сватбата. В лентите месеци, особено сватбите на открито, по-свежи, пъстри и нежни цветове. В зависимост от ресторанта и интериора, от там и цветовата гама.

Какъв е вашият професионален съвет за декорацията на булчинската маса?
За мен булчинската маса от 4 човека /младоженците и кумовете/ се вписва най-добре. Този й размер ми допада най-много като капацитет и визия. На там се опитвам да насоча и младоженците, да е компактна и акцентира върху тях. Но ако решат да са и родителите на нея, се съобразявам разбира се. Булчинската маса е в центъра на тържеството в ресторанта. Върху нея трябва да е се акцентира най-много. Естествените цветя за нея са неизменен детайл, свещите, пространството зад нея и около нея.

Къде мислите, че е тайната на планирането на идеалното сватбено събитие?
Тайната е в добрата организация и комуникация.

Къде младоженците допускат най-много грешки при организацията на сватбено тържество?
Във вземането на прибързани решения относно ресторант, имайки представа за определена тематика. В локацията на изнесеният ритуал, без да се прецени дали е подходящ и има необходимите условия. В нареждане на приоритетите за сватбения ден – фото и видео, музикално оформление и т.н. Има младоженци, които се ръководят само от цената и в последствие не са доволни от полученият продукт. А това е нещото, което остава за спомен цял живот.

Много младоженци напоследък организират сватбения си ден сами и с помощта на близки и приятели. Правилен ход ли е това, според вас и спестя ли самостоятелната организация средства или често пъти ни струва много по-скъпо? Защо е необходимо да потърсим помощта на професионален сватбен агент?
Тръпка е организирането и изработването на всичко от самите младоженци. Зависи и от времето, с което разполагат до самото тържество. Ако цялата организация е поета от тях, в сватбения ден те не могат да се насладят на моментите и изживяванията. Непрекъснатата мисъл за протичането на събитията, часовете и организацията не им позволяват да изживеят пълноценно този вълшебен миг. Относно финансовата страна, като съберат всички компоненти, не би им излязло по-евтино. Но оставяйки се в ръцете на сватбения координатор, биха си спестили много напрежение, хаос и малки провали, които са в състояние да помрачът настроението им в този ден, както и на техните родители.

Разчупи ли се начинът по посрещането и настаняването на гостите? Младоженците залагат ли на т.нар. welcome drink?
Да, все по-често младоженците приемат своите пожелания и подаръци с чаша шампанско след ритуала или в началото на самото тържество. Това до голяма степен й спестява и време.

Как сте искали да декорирате сватбено тържество, а все още не сте имали тази възможност?
На плажа край морето…..има очарователна магия в тези сватби.

Ако не бяхте станали професионален сватбен агент, с какво щяхте да се занимавате?!
По образование съм икономист, но може би отново с нещо, свързано с творческа насока! Човек никога не знае, какво се крие в бъдещето и трябва да е гъвкав и креативен, за да успява.

Евелина Караиванова
Сватбена агенция „Сватбен свят“

Back to top button