Сусам

Сусам – семето е не само изключителен източник на мед и манган, но и много добър източник на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки – сезамин и сезамолин. И двете принадлежат към групата на т.нар. лигнани, които имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черният дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Свързани статии

Медта в сусама дава успокоение при ревматичен артрит. Ефективността на медта се дължи на факта, че тя е важен микроминерал, играещ роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи. Магнезият поддържа сърдечносъдовото и респираторното здраве. Той е много полезен в случаи на въздушни спазми при аритмия, понижава високото кръвно налягане и възстановява нормалния сън при жените в периода на менопаузата.

Калцият помага в защитата от рак на колона, остеопороза и мигрена. Цинкът е много важен за здравината на костите. Съдържащият се в сусамовото семе цинк е особено добро решение за мъжете в напреднала възраст. Макар да се счита, че остеопорозата е характерна за жените след менопаузата, се оказва, че тя е потенциален проблем и за по-възрастните мъже, което означава, че те трябва да включат в диетата си храни, богати на този минерал.

Фитостеролите, намиращи се в сусамовото семе, понижават нивата на холестерол. Те увеличават също и защитните сили на имунната ни система към риска от определени видове рак. Сусамът има благотворно действие при бременни и малки деца, заради съдържащите се в него хранителни вещества и особено фолиева киселина.

Сусам – Кулинарно приложение

Преди употреба обикновено сусамовите семена се препичат в тиган без масло. Поръсват се върху хлябове и сладкиши. Сусамът е основен продукт при производството на халва, а смлян е познат като тахан (тахини) и се използва в Средния изток и Средиземноморието. Има два вида сусам – бял и черен. И двата вида се използват в азиатската кухня, главно за панировка и подправяне на салати и рибни ястия. Използва се за подправяне на хумус, сосове за кебапи, като най-често се смесва с лимон и чесън в хлебен сос (популярно арабско предястие).

Белият сусам се използва в ястия от китайската, японската и корейската кухня, където месо или риба се овалва в сусам, преди пържене, за да се получи хрупкава коричка. Черният сусам влиза в състава на известна японска смес от подправки, и в ястия от ориз и азиатски спагети. В България сусамът се свързва предимно със сусамовата тахан халва. От печен сусам се произвежда особено ароматно олио, но вкусът му е доста изявен, затова трябва да се употребява с мярка.

Сусам – Съвети

Сусамовото олио е много подходящо за горещия климат – трудно гранясва, поради наличието на специфичното за сусама вещество „ сезамолин” . При преработката ценните витамини и другите активни съставки не се унищожават. Сусамовото олио от непечен сусам е кехлибарено жълто, с естествен, мек вкус, който напомня на лешник. Сусамовото семе трябва да се съхранява в херметически затворен съд на тъмно. Тахини пастата при престояване се разслоява и преди употреба е необходимо да се разбърка добре.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button