Соя

Соя – силно концентрирана храна и е подходяща само за хора със здрава храносмилателна система. Соята се препоръчва при изтощени болни, при болни от анемия и атеросклероза. Тя е богат източник на лесно усвояеми растителни мазнини и е сравнително бедна на въглехидрати. Соята е богат източник на протеини, омега-3 мастни киселини, целулоза, изофлавони и фито-естрогени, които имат много витамини (В6, В9, В12, Н) и минерали.

Свързани статии

Заради незаменимите аминокиселини, които съдържа, сравняват соята с животинските протеини. В същото време е богата на лесноусвоими растителни мазнини и сравнително бедна на въглехидрати. Високата и хранителна стойност прави соята задължителна част от менюто на активните спортисти, бременните жени и хората, подложени на непрекъснат стрес. Изофлавоните, които се съдържат в соята, намаляват риска от сърдечносъдови и ракови заболявания.

Учените правят връзка също между ниската заболеваемост от рак на гърдата, на простатата и на ендокринните жлези и високата консумация на соя и соеви продукти.
Фитоестрогените, съдържащи се в соята, имат още една важна здравословна функция – да увеличават плътността на костите, като по този начин намаляват риска от остеопороза.
Соята намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и така предпазва от атеросклероза и други сърдечносъдови болести.

Соята и соевите продукти са честа съставка в диетите за отслабване, защото са нискокалорични и засищащи. Богатото съдържание на целулоза стимулира храносмилането. Соевите кълнове са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на омега-3 мастни киселини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А,С, В1, В2).

Соя – Кулинарно приложение

От соята се произвеждат тестени изделия, соево мляко, тофу (соево сирене).

Соя – Съвети

От соята може да се получат заместители на кафето и шоколада, на месото и хляба.

Back to top button