Смокиня

Смокиня – съдържа много калий, който спомага за сърдечната дейност и контролира кръвното в нормални граници. Желязото и манганът в смокинята са полезни при анемия. Смокинята действа и леко слабително, поради което се използва и против запек: сушени смокини, накиснати в дървено масло, които се ядат сутрин на гладно.

Свързани статии

Фибрите, в тяхната сърцевина, подобряват разграждането и усвояването на храната. Влакната в смокинята намаляват риска от диабет и рак на гърдата при жените в менопауза. Високото и съдържание на калций, съхранява здравината на костите, ноктите и косата. Смокиновият плод съдържа вещества, които подпомагат смилането на мазнините и усвояването на въглехидратите.

Смокиня – Кулинарно приложение

Смокините се консумират пресни в сезоните, в които зреят – лятото и есента. Сурово сушени или сушени на пара , са много подходящи за мюсли, с кисело мляко, в сладкиши, козунаци и сладки пити. Могат да се замразят или захаросат. У нас е популярно да се прави великолепното сладко от смокини, което и до днес е деликатес. Прави се и сироп от смокини – като дресинг за сладкиши и сладоледи.

Смокиня – Съвети

Съхранявайте смокини в хладилник до 3 дни. Оставете ги за малко на стайна температура преди консумация.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button