Слънчоглед – цветето на щастието

За първи път в Европа се заговаря за слънчоглед през далечната 1 510 година, когато семето е пренесено от Централна Америка в сърцето на Испания – столицата Мадрид. Кралските ботаници го приемат със смесени чувства и първоначално го отглеждат единствено с декоративна цел.

Според историческите извори, най – ранните сведения за култивиране на растението датират от 2 500 години преди новата ера.

Древните племена в днешно Мексико познавали свойствата му отлично, използвайки го за основа хранителна съставка, лечение и при религиозни ритуали. С течение на годините се разпростира по целия свят, а в днешно време е една от най – значимите селскостопански култури.

Слънчоглед и Култ към слънцето

Заради естествените си форми наподобяващи слънчевата звезда, растението било сред основните символи в Култа към слънцето на древната империя. С него се отъждествявал и самият император, който държал в ръцете си върховната власт и лично извършвал жестоки жертвоприношения. Испанците завладяват Мексико през 1534 г. и осъзнават, че божественият слънчоглед играе изключително съществена роля в традиционната за индианците вяра и пречи при налагането на християнската религия. Това ги принуждава да въведат жестока забрана за отглеждане във всички територии, които вземат под свой контрол.

Търговско значение

Когато растението пристига в Испания около средата на ХVІ – и век биолозите осъзнават, че той е повече от полезен. Култивират го и само за няколко десетилетия започват да го отглеждат почти навсякъде по Земята. Днес по света няма домакинство, което не използва олио в ежедневното си меню. Статистиката показва, че в настоящето тази аграрна култура се нарежда на трето място по производство в световен мащаб, изпреварена само от соята и рапицата.

Слънчоглед и здраве

Експертите – диетолози са категорични за безспорните ползи от яденето на сурови слънчогледови семена. В тях се съдържат големи количества витамини В1, В5 и В9, както и витамин Е. Освен това с тях се набавят и необходими за здравето минерали като магнезий, мед, селен, манган и фосфор. Също така суровите ядки са богати на Омега – 6 и Омега – 9 мастни киселини.

Препоръчва се семките да се консумират в суров вид самостоятелно или в рецепти за салати или зеленчукови ястия. Добре е да се избягва изпичането им, тъй като след термичната обработка се губи огромна част от жизнената сила на растението.

Back to top button