Сини сливи

Сини сливи – имат ясно изразени антибактериални свойства. Сините сливи оказват тонизиращо въздействие, подпомагат процесите на възстановяване на организма след тежки физически натоварвания или умствена умора. Сливите стимулират движението на червата. Сините сливи са полезни при авитаминози и анемии, особено при желязодефицитна анемия. При стомашно-чревни заболявания също са незаменим помощник.

Повишават дейността на имунната система в борбата със свободните радикали, така имат антиоксидантно действие. Смученето на сушена синя слива, облекчава упорити кашлици, придружени с храчкоотделяне. Имат положителни козметични въздействия върху кожата. Изключително полезни са в диети за отслабване, така са богати на много необходими за човека вещества. Те подпомагат нормализирането на обмяната на веществата в организма.

Сини сливи – Кулинарно приложение

Консумират се сурови, на нектари или натурални сокове. От тях се прави конфитюр и сладко. За съхранението им извън сезона на зреене най-често се сушат. Сушени се добавят в Коледния ошав. За да приготвите по-различна плодова салата е удачно да добавите сини сливи – рядко се среща лилава салата. Парченцата сливи добавят уникален вкус на печената риба. Може да се добавят в пайове и сладкиши, а също и да се ползват за украса на торти и мелби.

Син сливи – Съвети

С помоща на сушени сини сливи можете да се отървете от досадните мазоли. За да махнете костилката, разрежете плода на две и махнете костилката като завъртите двете половини. За да нарежете слива, използвайте остър тънък нож и режете от кожата към костилката. Можете да използвате бебешки пюрета от сливи като мазнина за готвене.Ако сливите Ви действат прекалено слабително на стомаха, може да намалите този ефект като обелите кожата им.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button