Създаването на цветарница беше „мечта“, която успяхме дружно да превърнем в реалност

Кристина Георгиева: Създаването на цветарница беше „мечта“, която успяхме дружно да превърнем в реалност

Здравейте, бихте ли представили в няколко изречения себе си и своята цветарница. Къде се намирате и какво по-различно биха открили нашите читатели при вас?

Здравейте, нашата цветарница се намира в град Плевен. Повече от осем години развиваме своята дейност с голям хъс и се стремим да ставаме все по-добри в работата си.Първоначално бяхме само, цветарница, а сега като погледнем зад гърба си, сме се превърнали в истинска приказна работилница. В екипа си имаме флористи и декоратори. Грижим се за всекидневната си работа с цветята и срещите с нашите клиенти.

В последствие разширихме своята дейност в самостоятелно декориране на мероприятия – сватбени тържества, кръщенета и лични събития. Имаме дизайнер на авторски картички и покани за събития – Виктория Георгиева, която създава своите творения по индивидуален проект. Даваме всичко от себе си, нашите клиенти получават персонално и качествено отношение – да имат модерно, артистично и иновативно декорирано събитие както по отношение на интериорния дизайн, така и по отношение на флористиката.

Как усетихте своя интерес към цветята и тяхното аранжиране?
Създаването на цветарница беше „мечта“, която успяхме дружно да превърнем в реалност и така вече години наред да изграждаме себе си като професионалисти, а своята цветарница превърнахме в място, което е олицетворение на труда, желанията, страстите и емоциите ни.

Какъв е собственият ви стил на работа и какво смятате ви отличава от другите колеги в бранша?
Постарахме се да изградим собствен стил на работа, а не да взаимстваме от установеното статукво. В нашата цветарница работим с различни материали, поддържаме разнообразие от рязан цвят и саксийни видове. Най- голямото ни желание е хората да оценяват цветята и да имат отношение към тях – да купуват и подаряват цветя, а не опаковки. Да се научат, че красивият букет или аранжировка, не е необходимо да изглежда „огромна“, както някои клиенти се изразяват, а да изглеждат естетически декорирани и да се подчертае естествената красота на цветята.

Как протича един работен ден във вашата цветарница?
Всеки ден е много емоционален и най-важното креативен. Винаги има „работа“ за вършене и време за артистичност.

Смятате ли, че има спад в закупуването на букети за подарък? И дали клиентите решават да спестят този „разход“?
За наша радост все още хората гледат на цветята като знак на уважение. Купуват се цветя за подарък, но винаги цената е водеща. За наша огромна радост научихме нашите клиенти да купуват наистина качествени букети и аранжировки и да искат да наблегнат на цветята, а опаковката да бъде семпла.

Какви са тенденциите във всекидневната флористика – изработването на букети, кошници и аранжировки по различни поводи?
В нашата цветарница наблягаме на изработването на много аранжировки – в различни по големина и материал кашпи и разбира се пъстри и свежи цветя. Искаме да покажем красотата на различните видове цветя и че няма цветя за хубав или лош повод. Тенденцията е да се създават композиции, които са артистични и с много полски привкус.

На какви букети се спират хората в своя избор – семпли и с изчистена визия или по-артистични и пъстри?
Всичко е въпрос на вкус и точна преценка. Зависи какви цветя предпочита клиента ни, а и за какъв повод и човек са предназначени те. Ако цветята са за официално събитие и повод се придържаме към по изчистена визия, но ако са за рожден ден, например бихме заложили на по-пъстра аранжировка или букет.

Кой вид цветя е предпочитан от клиентите ви? Или клишираният избор на рози важи все още с пълна сила?
Разчупихме стереотипа – розите са стандартни цветя и винаги биха ни представили в добра светлина. Но все повече се залага на букети и аранжировки с еустоми, алстромерии и нашите любими орхидеи.

Все още ли розите символизират любовта или тя вече има и друго име?
Според нас, всички цветя символизират любов, ако са подарени с такава. В нашите наблюдения, розите са непоклатими представители на любовта, но имат и конкуренция в лицето на орхидеите.

Допитват ли се посетители във вашата цветарница до професионалното ви мнение относно избора на цветя за подарък или за вкъщи? Вслушват ли се във вас?
Все повече клиенти се консултират с нас относно своя избор. Смеем да кажем, че се вслушват в съветите ни, особено ако им презентираме нещо ново и нестандартно. Повечето ни клиенти идват при нас с идеята, че ще бъдат оригинални в своя избор на подарък.

На какво ниво смятате е културата ни относно закупуването на цветя със и без повод? Имате ли клиенти, които си закупуват цветя за вкъщи?
Имаме нa какво още да се учим. Сравнително малък брой клиенти купуват цветя за вкъщи или без повод. Надяваме се този принцип да се промени и хората да намерят малко средства и желание за естетически потребности, каквато е например вазичка с цветя във всекидневната.

Какви цветя, независимо отрязани или саксийни видове, бихте посочили като визитна картичка за вашата цветарница, тези, без които не можете?
Орхидеите, независимо стайни цветя или отрязан цвят – винаги може да намерите при нас разнообразие от орхидеи!

Имате електронен сайт и магазин за закупуване на цветя по интернет – възползват ли се клиентите от тази услуга или са все още скептични относно поръчването и изпращането на цветя по куриер!?
В годините се забелязва покачване в търсенето на услугата за поръчка на цветя по интернет и тяхното доставяне до посочен адрес. Особено много доставки изпълняваме на клиенти от чужбина, които чрез нас изпращат цветя на своите роднини и приятели в България. Нашите сънародници също поръчват цветя от електронния ни магазин все по-често. Поръчват се цветя за подарък или саксийни видове, които не могат да намерят в своя град, а биха желали да имат.

Как смятате се развива он-лайн търговията с цветя? Може ли да посочите плюсовете и минусите на тази услуга?
Има развитие и потенциал в поръчката на цветя по интернет и то не само от гледна точка на търговията, а и на удобството, което си осигурява клиента. Имаме и установена мрежа от локални флористи във всички големи градове на страната, което прави доставката на свежи и качествени цветя много по-лесна и бърза. Ако клиентите ни имат желание да зарадват своите близки и да им изпратят цветя и подаръци, вече имат и удобният за това начин, а именно електронния ни магазин.

Защо хората трябва да се научат да купуват цветя?
Защото нямаме нужда само от хляб и вода, а и от красота. В достатъчно забързан и сив свят живеем, имаме все по-голяма нужда да нахраним и душите си с малко пъстрота. Да подарим цвете означава да подарим уважение, внимание и топли чувства, все качества, които започваме да забравяме в отношенията помежду си.

Ако не сте флорист, коя друга професия бихте избрали?
Няма такава професия… За целия ни екип работата с цветя – флористиката и декорирането е нашият живот и повярвайте ни – това не е клише, а самата истина…

Back to top button