Саксийна група

Саксийна група. С няколко саксии на едно място. Група от саксии или отделни контейнери, поставени заедно с цел създаване на впечатление за изобилие. Растенията се възприемат като отделни елементи.
Групирането на отделни растения може да промени изцяло вътрешното пространство по три причини:

Саксийна група
Саксийна група

-Саксийна група: Поставени заедно, саксиите са много по-ефектни. Растенията, разположени отзад, може да се повдигнат на поставка за допълнителна височина.
– Растенията с малки листа: фикус пумила, адиантум, хелксине и традесканцията, изглеждат незначителни и безинтересни, ако растат в отделни саксии, но когато се комбинират с едролистни сортове, се получава неповторим ефект.
– Съвършенството: толкова важно за единичното растение, тук не е от такова значение. Голите или наклонени стъбла, както повредените листа лесно се прикриват от съседните растения.
Преимуществата не се изчерпват с външния ефект. Поливането става по-лесно, когато растенията не са разпръснати из стаята. Близостта на растенията и голямото количество влажна почва на едно място увеличава влажността около тях, а това е от първостепенно значение за по-взискателните сортове. Проявете и собствените си аранжорски способности. В следващото описание са показани различни видове комбинации, но правила няма, освен едно – групираните растения трябва да имат сходни изисквания по отношение на светлината и водата.


Стандартна група
Стандартна група

Стандартна група
Състои се от четири до дванадесет глинени или пластмасови саксии с растения, събрани на едно място. Най-често листнодекоративните растения създават постоянна рамка, а цъфтящите осигуряват цветните петна. По-високите растения, тъмнозелените и тези с по-големи листа се поставят отзад.
Грешка е да се опитвате да комбинирате колкото се може повече и различни растения. Специалистите по вътрешно озеленяване понякога използват само листнодекоративни растения и разчитат на различните форми и багри на листата за за постигане на желания ефект.


Професионална група
Професионална група

Професионална комбинация
Тя e „любимката“ на специалистите по вътрешно озеленяване и е по-голямата сестра на „стандартната група“. Обикновено я виждаме в обществените сгради, но лесно можете да я направите например в ъгъла на хола. Кашпите са важна част от професионалната комбинация – те са декоративни и с различна височина. Тази, която е най-отзад, трябва да е по-висока от останалите и да е поставена на дървено блокче, защото в нея ще бъде най-високото растение. На илюстрацията е палма кенция. Най-отпред е разположено цъфтящо растение, което може да се махне, щом прецъфти. В един от средните съдове има пълзящо растение, чиито стъбла се стелят свободно.


Прозорец витрина
Обикновеният прозорец може да се превърне в чудесна витрина за растения. На подходящи места, напречно от вътрешната страна на прозореца се поставят лавици или прозрачна пластмаса и върху тях се нареждат саксиите. За някои прозорецът витрина е идеалния начин да покажат всичките си кактуси и сукуленти или всичките си цъфтящи светлолюбиви растения. За други това разположение е твърде формално – просто няколко лавици с цветя. Ако решите да го правите, използвайте цялото стъклено пространство. Прозорецът витрина е прекрасна гледка и кошмар за този, който мие прозорците у вас!


Вана с камъчета
Вана с камъчета

Вана с камъчета
Това е най-добрия начин да се грижите за влаголюбиви растения в стая с парно отопление. Ако имате проблеми с отглеждането на африкански виолетки, опитайте с вана с камъчета. Тя трябва да е висока около 5 см.и да е от водонепроницаем материал. Размерите зависят от вас, но внимавайте, ако ще я поставяте на перваз.
На дъното на ваната сложете чакъл дебел около 2 см. Дъното на слоя трябва да е постоянно влажно, но водата не трябва да покрива чакъла. Разположете растенията отгоре.
Най-подходящо място за ваната е на радиатора до прозореца. По този начин през зимата влажността на растенията ще се утрои. Поливането е лесно, просто оставете водата от саксиите да изтече в чакъла.


Колекция
Това са няколко саксии с близкородствени растения. Начинаещите започват с кактуси и сукуленти на прозоречния перваз. Запалените почитатели на стайните растения най-често могат да се похвалят с безценни екземпляри – папрати, африкански виолетки, орхидеи. Колекциите обикновено се разполагат на естествена светлина. Популярна е масата с флуресцентно осветление. Големите и малките колекции имат нещо общо. За разлика от стандартната група, където е важен цялостния декоративен ефект, основно значение на колекцията е да подчертае индивидуалността, редкостта или красотата на всяко растение.


Вертикално разположение
Вертикално разположениеРастенията обикновено се групират хоризонтално, макар и на различна височина. Но вертикалното подреждане е лесно и ефектно. Често се използва ъглова стойка със саксия на всяка поставка. Сложете едно и също стелещо се растение, за да създадете колона от цветя или листа по протежение на стойката. Същия ефект се постига и с няколко закачени една за друга висящи кошници. Металната или тръстикова стойка има и още едно предимство- лесно се пренася.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button