Съхранение на гладиолите

Съхранение на гладиолите – Вегетацията на гладиолите приключва с настъпване на студеното време. Хранителните вещества се изтеглят от надземните зелени листа и стъбла, които пожълтяват.

Съхранение гладиоли

Клубенолуковиците престават да нарастват и външната им обвивка придобива кафява багра. Около тях са се образували много на брой дребни луковички, които е прието да се наричат детки. Когато детките узреят, те придобиват синьо-зелена багра и лесно се отделят от майчината клубенолуковица.

При изваждането внимавайте почвата да не е много кална и внимателно подкопавайте отстрани за да не нараните клубенолуковиците. Ако стъблата са пожълтели, изрежете ги на 8-10 см височина. Събираните луковици поставете в плитки сандъчета или щайги.

Оставете ги да просъхнат на проветриво, добре запазено от влага място. След това сортирайте и добре почистете посадъчния материал. Подредете луковиците на тънък пласт. Внимавайте да не смесите сортовете. Най-добре е да поставите етикети с имената им.

Много важно при съхранение помещението да е сухо и проветриво. Най-подходящата температура за съхраняване на гладиолите е около 8-10° С. Колкото е по-постоянна температурата, толкова по-успешно е презимуването.

Гладиолите растат на неутрална почва.

Първата декада на май е времето, в което трябва да посадите клубените на гладиолите. Преди да ги засадите, ги огледайте и отделете умрелите и болни части, като след това покрийте местата с дървесен пепел или фунгицид.

Гладиолите не са капризни към почвата, но на плодородни и богати на хранителни вещества места растат по-добре.

Реакцията на почвата трябва да е слабо кисела или неутрална. Дълбочината на засаждане зависи от големината на клубена. Можете да направите бразди и да посадите растенията на разстояние от 25 до 40 см. Клубените, по големи от 3см., се закопават на дълбочина от 6 до 12 см. в лека почва, ако са до 2.5 см. от 4 до 8 см., а дребните от 2 от 4см.

Back to top button