Rhopalostylis

Rhopalostylis – От тази переста палма са известни три вида. Те имат тънки стъбла с пръстеновидни следи на местата, от където са излизали листата. Основите на косо насочените нагоре листа образуват ниска, слабо бухнала зелена корона. Перестите листа също са насочени нагоре и напред.

Свързани статии

По долната страна на средния нерв и перата има кафяви люспици. Растенията имат мъжки и женски цветове на едно съцветие. От женските излизат дребни, червени ягоди и плодове.

Произход: Среща се по осровите в южната част на Тихия океан. Разпространена е в Нова Зеландия, Норфолк и Кермадекските острови. Тя обича топъл и умерен климат и влажност.

Rhopalostylis baueri

В родината си този вид , наричан още никова палма , достига височина над 10 м.  Перестите листа са дълги 3 м, а перата – широки около 4 см. Rhopalostylis sapida е подобна на Rhopalostylis baueri, но остава ниска. Листата и са дълги повече от 1 м. Средният нерв е леко усукан, а перата са разцепени на две на върха.

Култивиране: Двата вида се култивират лесно и са подходящи за жилищни помещения, зимна градина и оранжерия. За субстрат се е утвърдила стандартна смес , към която е прибавена 1 час компост. Дневната температура трябва да е 20°C, а нощната – 16°C. Старите растения виреят и при условия на стара къща. За да расте добре, Rhopalostylis се нуждае от влажна почва и светлина.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button