Разполагане на растенията в спалнята

Разполагане на растенията в спалнята  с регулирано парно отопление не е за изпускане. Това е място за растения, които не обичат много топлината.

В нея се разполагат най-много стайни растения. Всички са съгласни, че растенията разкрасяват дневните, кухните и коридорите, но за спалните мненията са различни. Според някои специалисти по вътрешни озеленяване в спалните прекарваме твърде малко време будни и за това не си заслужава да поставяме растения.

А и кухнята е далеч, което затруднява поливането, подхранването и т.н. Освен това в спалнята идват малко външни хора. Какъв е смисълът да имате скъпи растения, при условие че няма кой да ги види.

За щастие повечето специалисти не споделят това мнение. Те знаят, че за много хора спалнята е много специално място. Въпреки малкото време, което прекарваме будни там, и липсата на посетители, това е помещението, в което дизайнер е собственикът. Не трябва да се съобразявате с мнението на цялото семейство или да се притеснявате какво ще си помислят приятелите ви. Тук подреждането зависи изцяло от вас.

Условията в спалнята с регулирано парно отопление не са за изпускане. Това е прекрасно място за растения, които не обичат много топлината през зимата и страдат в отоплението през деня дневни. Такива са цикламата, хелиотропиумът, белоперонето, хидрангеята, кампанулата, буксусът, бугенвилеята, юката и абутилонът.

Най-добре е да имате едно или две единични растения, а не групи от саксии, чието място е най-вече в дневната и в кухнята. В голямата спалня поставеното на пода единично растение изглежда прекрасно. В по-малките използвайте висяща кошница или привлекателна саксия на перваза или тоалетната масичка.

Прикрийте неизползваната камина с листнодекоративни растения. Истинско удоволствие е да се събудите сред зеленина или да заспивате, обгърнати от аромата на жасмин, зюмбюл и стефанотис. И забравете суеверието, че в спалнята не се държат растения – в това няма нищо вярно.

През зимата отоплените за част от нощта или за цялата нощ спални са добри „болнични“ стаи. Подходящи са растения, които имат нужда да отдъхнат от високите температури през периода на почивка. Заедно с вас тук добре ще си почиват фукциите и пеларгониумът.

Back to top button