Разполагане на растенията в коридора и стълбището

koridorСтайните растения са неразделна част от добре обзаведения коридор, където гостите добиват първо впечатление от дома ви. Красивите и добре поддържани растения в това помещение незабавно подсказват, че и домът е уреден.
Ако коридорът ви е голям, добре осветен и отоплен през зимата, трябва да използвате това. Бъдете смели и оригинални.
Цъфналата орхидея фаленопсис няма да направи впечатление в дневната, където е заобиколена от много книги, картини и т.н., но ако я оставите в самотно великолепие в коридора, ефектът ще е невероятен. Тук е мястото и за голяма вътрешна градина, красиво дърво, група цъфнали азалеи и т.н.
За съжаление повечето коридори не предлагат такива условия. Те са лошо осветени, по-често са дълги и тесни, отколкото квадтарни или правоъгълни и през нощта в тях е студено. По-добре поставете обикновени, но виреещи добре пеи подобни условия растения, отколкото борещи се да оцелеят екзотични видове. Ако искате постоянен обитател за проблематичния си коридор, изберете от „лесната“ група във статията „Как да изберем подходящо растение„. Но ако предпочитате временни растения, имате две възможности.
1. Поставете евтини цъфтящи растения и се отнасяйте към тях като с букетите.
2. Прилагайте ротационния принцип с листнодекоративните растения. Когато започнат да изглеждат зле върнете ги в добре осветената „болнична“ стая (резервна спалня, кухня и т.н.), докато се възстановят.
Най-добре поставете масичка близо до входната врата. Растенията не трябва да пречат на движението във и без това тясното пространство. Не затруднявайте достъпа към стълбището. Не слагайте бодливи растения. Папратите са прекрасен избор.
Най-подходящо е добре осветено място до прозореца в коридора или в горния край на стълбището. Градинските луковични цветя, азалеята, цикламата, ериката, цинерарията и примулата ще издържат по-дълго в коридора или на стълбищния перваз, отколкото в отоплената дневна. Съобразете се с размерите на растенията и на помещенията. Голямото растение ще „стесни“ още повече малкия коридор. Поставете едни и същи разновидности в коридора и по стълбището, за да ги свържете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button