Производство на рози

Историята на розите е тясно свързана с културното развитие и историята на човечеството. От писмените паметници останали до наши дни се вижда, че розите са били любими цветя още в древна Юдея, Иран, Китай, Индия, Гърция, Рим и още други древни страни. Видът Rosa е извънредно богат с видове и има голямо разпространение-от крайния север до субтропиците и тропиците.

В резултат на многовековен отбор и междувидова хибридизация се е получило огромно разнообразие от форми, отличаващи се по големината на храста, формата и големината на листата, формата, големината, аромата и баграта на цветовете, времето и продължителността на цъфтежа и прочие.
На розите се отделя голямо място в зеленото строителство – в парковете и градините. Те се засаждат единично или в групи, като често им се отреждат и специални кътове-розариуми.

В градините и парковете розите се засаждат като обикновени храсти под формата на самостоятелни групи, пред по-буйно растящи храсти или единично в тревните площи. Някой видове и сортове са подходящи за вертикално озеленяване, като в случая се засаждат край стени, перголи и други.

Розите дават най-ценния материал за отрязан цвят.
Видове принадлежащи към род Rosa, сем. Rosaceae са правостоящи или влачещи храсти със сложни текоперести, опадащи или вечно зелени листа. По стълбата има повече или по малко изкривени или прави бодли, четинки или власинки. Цъфтят през пролетта и лятото с едри, най-често прости(при дивите рози) цветове с много тичинки и плодници. Плодът е лъжлива ягода.
Родът Rosa обхваща повече от 200 вида, които растат предимно в районите с умерен и топъл климат на Северното полукълбо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button