Прочути вулкани в света

Везувии
Везувии

Вулканите открай време са привличали човешкото любопитство и са внушавали страхопочитание към силите на природата. Те са колкото впечатляващи, толкова и страховити. В миналото хората са смятали, че изригващите вулкани са наказание, което Боговете им пращат, заради техните грехове.

По света има много активни вулкани, които привличат интереса на туристите, но ние сега ще ви запознаем с някой от най – популярните от тях.
Пътешествието ни започва с един от най – известните вулкани в света – Везувий.

Везувий се намира в Италия и е действащ вулкан, който и до днес е смятан за един от най – опасните вулкани в света. При едно от своите изригвания пред стотици години Везувий е унищожил древните градове Помпей и Херкулан и е причинил смъртта на 25 000 души. От тогава до днес Везувий е изригвал многократно. Ако решите да го посетите, можете да го направите, тъй като от 1955 година той е обявен за национален паметник и в района и до кратера на вулкана има изграден туристически маршрут. Не забравяйте обаче, че въпреки, че в момента Везувий е „заспал”, той си остава един от най – опасните вулкани в света.

Етна, Италия

Етна

Вулканът Етна или както го наричат местните „Планината на огъня” днес е най – високият активен вулкан в Европа. Неговата височина е 3380 метра, която обаче постоянно варира според изригванията му – нещо, което се случва доста често. Средно на всеки три месеца кратера изхвърля лава, а на всеки 100 – 150 години изригва и нанася големи разрушения.
Местните жители обаче не е плашат от лошия нрав на Етна, а се възползват от плодородната почва в подножието на вулкана и отглеждат маслини, лозя и плодове.
През 1981 година Етна и района около вулкана са в границите на Национален парк Палермо и до кратера има обособен маршрут за туристически посещения.

Фуджи, Япония

Фуджи, Япония
Фуджи, Япония

Планината Фуджи е висока 3776 метра и това е най – високата планина в страната на Изгряващото слънце. Японците я наричат почтително Фуджи Сан, а вулканът се е превърнал в национален символ. Съществува една будистка легенда, според която планината се е появила за една нощ, когато земята се е разтворила и се е появило най – голямото езеро в Япония – Бава, а от пръстта се е появила планината.
Всъщност, на остров Хоншу се намират цели 25 вулканични планини, най – голямата от които е Фуджи. Възрастта на планината е около 10 000 години, а кратерът е с размери 505 метра в диаметър и 200 метра дълбочина. Той има формата на лотос и граничи с осем хребета, известни под името Yaksudo Fuyo, което означава „осемте листенца на Фуджияма”.
В момента вулканът е активен с нисък риск на изригване, а последното му регистрирано изригване е било през 1708 година.
Мястото в свещено за японците, които почитат планината, като я наричат „Богинята на огъня”. Целогодишно около 20 000 души предприемат поход до кратера на вулкана, като около 30 % от тях са чуждестранни туристи.

 

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button