Проблеми с растенията

Проблеми с растениятаРазочаровани сме, когато любимото и често най-скъпото растение изведнъж се разболее. Отглеждането на стайните растения няма да ви радва, ако не се научите да избягвате проблемите. Рядко вината е в болестите и вредителите. Обикновено причина за влошеното състояние или загиването на растението ев неправилното дозиране на светлина, вода, топлина, влажност и храна.
За да поддържате растенията си в идеално състояние, първо трябва да изберите видове, подходящи за условията, които може да осигурите. Подберете здрави екземпляри, пазете ги по пътя за дома и накрая спазвайте препоръките за отглеждането им. Въпреки това може да се появят проблеми с листата, стъблата и цветовете и вие трябва да се научите да разпознавате причините за да вземете незабвно мерки. Някой проблеми ще отпаднат, ако действате бързо. Забавянето или погрешно лечение може да доведат до загиване на растението. Възможни причини за загиването на стайното растение са много.

Най-често срещани са :

Суха почва: Без вода няма живот. Много растения се справят с рядко поливане през зимата, но ако през периода на растеж не осигурите достатъчно вода, листата ще пожълтеят и растението може да умре.

Преполиване: Най честа причина за смъртта на растението през зимата е преполиването. Листата на поразените растения увисват, а собственикът си мили, че водата им е малко. Растенията се напояват обилно и скоро загиват. Изключително важно е да не бъркате белезите на недостатъчно поливане с тези на преполиването. И в двата случая листата увяхват и понякога опадват, но при преполиването листата пожълтяват, а в противоположния случай се сгърчват и стават кафяви. Освен това преовлажнелите глинени саксии са покрити със зелен слой (зеленясват).

Студени нощи: Ефектът от тях се засилва, ако през деня растенията се държат на топло или горещо. Растението се поразява от внезапната температурна разлика, а не от ниската температура. Скрежът обикновено е фатален за поставените на прозоречен перваз растения. През студени нощи никога не оставяйте растенията между прозореца и перваза. Ако се очаква скреж и стаята е неотоплена, махнете растението от перваза.

Силна слънчева светлина: Някои растения страдат, ако са изложени на пряка слънчева светлина, дори ако темепературата не е много висока. Основно правило е, саксията и повърхността на почвата трябва да имат някаква защита през горещите летни месеци. Ако това не се направи, почвата ще се спече и корените ще загинат.

Горещ сух въздух: В стаи с парно отопление въздухът е сух и условията не са подходящи за повечето растения. При такива зимни услвия деликатните видове могат да умрат, затова е необходимо да увеличите относителната влажност на въздуха.

Въздушни течения: Когато в една стая са отворини вратата и прозорецът, и когато температерата извън стаята е по-ниска от тази вътре, се получава кръстосан въздушен поток, които вреди на растенията. Избягвайте да поставяте растение на една и съща линия между врата и прозореца.
Друго място, на което стават течения е прозоречния перваз, когато по рамката на прозореца има цепнатини. Ако отглеждате нижни растения на перваза, уплътнете всички пролуки.

Липса на светлина: Лошото осветление в стаята рядко убива, но растенията са бледи, слаби и не цъфтят. Разбира се, има праг на светлината, под които растението няма да вирее, например в тъмни коридори, ъгли на големи стаи, антрета и т.н. Ако искате да има растения на такива места, на равни интервали ги връщайте на добре осветено място за двуседмична възстановителна ваканция.

Горните листа са твърди, но жълти
Причини: Обикновено това се дължи на Калция в почвата на растения, които не понасят варовик, или на поливането с Твърда вода.

Малки или големи петна по листата
Ако петната са чупливи и кафяви най вероятната причина е Недостатъчно поливане. Ако са меки и тъмнокафяви е Приполиване. Ако са бели или с цвят на слама , причината е Поливане със студена вода, Мокрене на листата при полеване, Увреждане от аерозоли, твърде много слънце или проблеми, причинени от Болест или Впедители.
Ако петната са влажни и подобни на мехури или сухи и вдлъбнати, причината е заболяване. От някои Вредители по листата може да се появят съвсем дребни петънца.

Листата се свиват и падат
Причини: Твърде малко топлина, Преполиване и Студени течения.

Окапване на цветовете
Причини: Твърде висока температура.

Окапване на листата
Причини: Преполиване или липса на вода, или много сух въздух, или много слънце, или промяна на местоположението.

Бързо или внезапно окапване на листата
Причини: Много топло или много студено, или липса на светлина.
Бързото опадване на листата без дълъг предварителен период на увяхване или обезцветяване обикновено се дължи на стрес в растителната система. Може да е имало голямо понижение или повишение на температурата, внезапно увеличаване на интезивността на дневната светлина или силно студено течение. Сухотата около корените под критичното равнище може да причини опадването, особено при дървовидните растения.

Пожълтяване и окапване на листата
Причини: Наличие на много варовик във водата за поливане. Съвсем нормално е това да се случва от време на време на долните листа на старите растения. Когато това стане едновременно с няколко листа, най-вероятната причина е Преполиване или Студени течения.

Листата нямат блясък и са безжизнени
Твърде много светлина. Друга възможност е Червения акар. Дори и здравите зелени листа ще загубят блясък и ще изглеждат безжизнени, ако не ги почиствате.

Кафяви връхчета или крайща на листата
Причини: Сух въздух или липса на вода.
Ако краищата остават зелени, най-вероятна причина е сухия въздух или нараняването – хора или домашни любимци, които докосват връхчетата или пък листата се допират до стена или прозорец. Ако краищата са жълти или кафяви, причинте са няколко – преполиване, недостатъчно поливане, твърде много светлина, твърде много слънце, твърде малко топлина, втърде много топлина, прехранване, сух въздух, течения. За да определите причината, потърсете и други симптоми.

Долните листа изсъхват и падат
Три възможни причини: Твърде малко светлина, Твърде много топлина или недостатъчно поливане.
Растението расте бавно или не расте
През зимата това е нормално за всички растения. През лятото най- вероятна причина е Недохранването, преполиването или оскъдна светлина. Ако тези фактори са в норма и ако температурата е в препоръчителните граници, тогава сигурно саксията е малка.

Гниене на стъблата и листата
Причини: Болести или преполиване.
Става въпрос за заболяване, когато условията са лоши.Често се дължи и на преполиване през зимата или на Останала вода по листата през ноща.

Навити листа
Причини: Сух въздух или навити листа.
Твърде малко топлина, Преполиване или Студени течения.

Увехнали листа
Обикновено това се дължи на Суха почва(недостатъчно поливане) или мокра почва(лошо дрениране или често поливане) Други възможни причини са твърде много светлина, особено ако листата завяхнат по обед, сух въздух, много топлина, малка саксия или вредители.

Листата на новите растения опадват
Нормално е когато пресаденото скоро, неотдавна купено или преместено от едно място на друго растение загуби едно-две листа. Стресът от промяната трябва да е минимален-пресаждайте само в малко по-голяма саксия, предпазвайте новите растения по пътя за вкъщи и никога не премествайте растение от сенчесто на много осветено място, без да го оставите няколко дни в средно положение.

Цветните пъпки опадват
Условията, които причиняват опадване то листата, водят и до опадване на пъпки и цветове.
Причини: Сух въздух, Недостатъчно поливане, Преместване на саксията и Вредители.

Пъстрообагрените листа стават изцяло зелени
Листата получават Твърде малко светлина. Махнете изцяло зеленото клонче и преместете по близо до прозореца.

Малки бледи листа или Издължени стъбла
Това се случва през зимата и в началото на пролетта, когато растението е било държано на твърде топло и почвата е била твърде влажна за ограниченото количество светлина. Отстранете издължените стъбла или разклонения. Ако симптомите се появят през период на растеж, най-вероятно става въпрос за Недохранване или Твърде малко светлина.

Няма цветове
Ако растението е достигнало размера за цъфтеж, а цветовете не се появяват във времето, когато трябва да цъфти, причините може да са няколко – твърде малко светлина, прехранване, сух въздух, трипси или пресаждане(някои цъфтящи растения трябва да са в малки саксии за да цъфнат).

Дупки и разкъсване по листата
Две основни причини: Физическо увреждане от хора или домашни любимци(понякога е достатъчно само да се докосне развилата се вече листна пъпка) или вредители.

Бяла кора по глинените саксии
Две причини: Използване на изключително варовита(твърда) вода и Прехранване.

Зелени петна по глинените саксии
Сигурен знак за проблеми с водата – преполиване или недостатъчно дрениране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button