Pritchardia

Pritchardia – известни са 38 вида. Това са великолепни ветрилни палми с костапалматни, почти кръгли листни петури и невъоръжени листни дръжки. В миналото палмата била причислявана към род washingtonia. Видовете имат гладки солитерни стъбла на пръстени, чиято височина е различна при различните видове. Цветовете са двудомни.

Свързани статии

Произход: Родът се среща само в няколко островни групи в Тихия океан, повечето на Хавайските острови, а други на островите Фиджи и Сандвичевите острови. Те виреят в дъждовните райони в почви от вулканичен произход.

Pritchardia pacifica

Видът развива едроплощни, не много дълбоко врязани листа с яркозелен цвят. В природата стъблото може да достигне височина 10 м и диаметър 25 см. Обратната страна на основата на листа има бяло пухесто покритие. Плодовете са кръгли и черни с диаметър около 12 мм.

Култивиране: Pritchardia е палма за прохладна къща. Тя изисква по-висока влажност на въздуха от washingtonia, но през лятото може да се изнесе на открито на завет и полусянка. Също така атрактивна е Pritchardia martii от Хавайските острови. Видовете са чувствителни на студ.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button