Праскова

Праскова – с богатото си съдържание на минерални соли, органични киселини, целулоза и ароматни вещества, те подобряват процесите на храносмилане. Високото съдържание на калий, оказва благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система. Присъствието на праскови в диети за сърдечно-съдовата система има много благотворно влияние. Съдържанието на желязо благоприятства лечението на анемия и значително повишава имунните сили на организма.

Свързани статии

Пресните праскови са особено подходящи за подобряване функцията на червата и стимулиране на жлъчката. Въздействат положително и върху черния дроб. Помагат много за образуването на хемоглобин в червените кръвни клетки. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашния сок. Те са особено полезни при констипация и за стимулиране на апетита. Прасковите съдържат вещества, които способстват за задържане на влага в клетките, като по този начин заглаждат бръчките, поддържат тена и запазват свежестта на кожата.

Праскова – Кулинарно приложение

Яжте прасковите като пресен плод, на сок или нектар или ги използвайте за приготвяне на компоти. Можете да приготвяте сладкиши с праскови, да украсявате мелби и торти или ги добавяйте към зърнени закуски. Те са основен плод в плодовите салати. Консервират се на конфитюри, сладка и желета. Когато печете на скара свинско или пиле, е много екзотично и изненадващо приятно, да добавите и праскова.

Праскова – Съвети

При всички заболявания, много силен положителен ефект имат един до три разтоварващи дни с праскови или в комбинация със сварен ориз. За един ден се изяждат 1,500- 2 кг плодове, разпределени на 5-6 порции, като не се приема никаква друга храна. Полезни са и т.нар. оризово-плодови дни, при които се изяждат 250 г сварен ориз и около 800 г праскови, разпределени на 4-5 дажби.

За дълбоко замразяване са най-подходящи праскови с жълт цвят. Обелените и почистени от костилките плодове се пускат в кипяща подсладена вода за около 10-15 минути. Можете да ги замразите поръсени със захар или заедно със сиропа, в който сте ги варили. Могат да се съхраняват във фризер 7-8 месеца.

Размразяват се като се сложат за около 5-6 часа в хладилник, а не директно на стайна температура. За да обелите праскова, потопете я във вряща вода за 10 секунди, извадете я с решетъчна лъжица и издърпайте кожата. За да не потъмнеят, след като ги срежете, наръсете ги с малко лимонов сок.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button