Портокал

Портокал – богат на витамин С, който предотвратява появата на рак, спомага за добро кръвообръщение и заздравяване на рани. Един портокал покрива дневните нужди от този витамин. Освен от сърдечни болести, портокалите имат доказано действие срещу рака на устната кухина и стомаха. Съдържат пектин, който намалява нивото на холестерола в кръвта. Богати са на антиоксиданти. Един портокал съдържа 12,5 % от необходимата дневна доза фибри.

Свързани статии

Портокалът има засищащо действие и е особено подходящ за хора, които имат проблеми с наднормено тегло. Консумирането на портокали има положителен ефект при болести като Алцхаймер, болестта на Паркинсон, диабет, множествена склероза, холера, гингивит, белодробни заболявания, колит. Те съдържат много голямо количество фолиева киселина, която предпазва от някои дефекти при новородените, като спина бифида. Сокът му се прилага при трудно зарастващи рани, а отварата от кори на неузрелите плодове, като кръвоспиращо средство.

Той е изпитано средство в профилактиката и лечението на хипо- и авитаминоза, хипертония, атеросклероза, подагра, чернодробни и бъбречни заболявания, ревматизъм, затлъстяване и др.
Портокалът повишава апетита, подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и е профилактично средство срещу запек. Чаят от портокалови кори, помага за кръвоспиращо действие при маточни кръвотечения и менструация. Причина за това е високото съдържание на витамин Р в кората.

Полезен е за подрастващите, поради изобилието си на витамини, а за възрастните – и с пъстрия си минерален състав. Народната медицина е предписвала портокалов сок за лечение на различни болести (най-вече ревматизъм), при отравяния, препоръчвала го като профилактично средство против чума. Портокаловият сок действа ефикасно срещу болестта скорбут.

Портокал – Кулинарно приложение

Портокалите се употребяват пресни, изцедени или консервирани. Те са чудесна гарнитура към различни меса. Най-известно ястие е патицата с портокали. Леката киселинка прави месото на птицата крехко, а кората му придава тънък аромат. Портокалови резени в комбинация със зелена салата са идеална гарнитура за пуешко, риба и патешки гърди. Възможностите за употреба на портокали в сладкарството са неизброими. В сладкарството се упшотребяват и портокаловите кори.

Портокал – Съвети

Избирайте портокали, които имат опъната кора. По-малките портокали са по-сочни. Най-добре е при съхранение да не ги увивате в нищо, а да имат свободен достъп до въздух. Когато правите фреш от портокали, ще извлечете повече сок от плодовете със стайна температура в сравнение с тези от хладилника. В Афганистан често използват портокал като подправка върху ясията. В Ямайка хорат чистят подовете си с разрязан наполовина портокал.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button